Volt ülőhely a buszokon a NATO-csúcs alatt

Az Occupy mozgalom chicagói tüntetése miatt több cég is azt tanácsolta dolgozóinak, maradjanak otthon. A vasútállomásokat lezárták, a buszokat elterelték, de egy előnye volt a demonstrációnak: volt ülőhely a buszokon, ez pedig ritka Chicagóban.

Több belvárosi cég is azt tanácsolta dolgozóinak, hogy inkább maradjanak otthon hétfőn a NATO-csúcs ideje alatt. Egy vasútvonal mentén több tucat állomást is lezártak a tüntetések miatt, ezen a vonalon összesen 14 ezer ingázót szállítottak a külvárosokból. A csúcstalálkozó helyszínének közelében 24 busz útvonalát is megváltoztatták. Sokan kihasználták a lehetőséget, és otthon maradtak, aki mégis bemerészkedett a városba, az egy nagyon furcsa dolgot tapasztalt a közlekedési eszközökön: volt ülőhelye, akár el is fekhetett az üléseken.

A tüntetések békések voltak, egyedül vasárnap csaptak össze a fiatalok és a rendőrök
A protester lies detained after clashing with police during the start of the NATO Summit in Chicago May 20, 2012. Baton-swinging police officers clashed with anti-war protesters at the start of the NATO summit on Sunday, beating some and dragging others away. REUTERS/Adrees Latif (UNITED STATES - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)

A hétvégi tüntetések több ezer embert vonzottak az utcákra. A demonstrálók a gazdaságtól kezdve, a klímaváltozáson át egészen a külpolitikáig mindenféle témára fel akarták hívni a figyelmet, a demonstráció nagyrészt békés volt. A kritizálók szerint kétséges, lesz-e bármiféle hatása ennek a sokféle üzenetnek.

A legnagyobb konfliktus vasárnap történt. A tüntető menet végén a rendőrök összecsaptak pár fiatallal, akik a csúcs helyszínére próbáltak behatolni. A tüntetők botokkal és üvegekkel dobálták a rendőröket, akik gumibottal vágtak vissza. Az események holtpontra jutottak, és a két fél két óráig nézett farkasszemet egymással, mivel a tüntetők nem voltak hajlandóak elhagyni a helyet. A rendőrök 45 fiatalt le is tartóztattak.

A vasárnapi volt az utóbbi évek legnagyobb demonstrációja. Este a fiatalok az Art Institute of Chicago épületéhez vonultak, ahol Michelle Obama a NATO-vezetők feleségeit fogadta. Közel száz rendőr biztosította a helyszínt. A hétvégi tüntetéseken ugyan igen sokan voltak, de ezek nem értek fel azzal a majdnem félmilliós tüntetéssel, amikor is 2006-ban az illegális bevándorlás bűncselekménnyé nyilvánítása ellen tiltakoztak.

Hétfőn már sokkal kevesebb tüntetőre számítottak a rendőrök. Andy Thayer, a tüntetések fő szervezője szerint vasárnap már sokan elhagyták a várost. Hétfőre az Occupy Chicago a Boeing Corporation elé szervezett tüntetést. A rendőrség már kora reggel kivonult, és elbarikádozták az épület bejáratát. A tüntetők azért vonultak pont ide, mert szerintük a több milliárd bevételű cégnek nem kell adóznia, mert az amerikai hadseregnek gyárt repülőgépeket. Ezután a bevándorlók jogaiért tüntető csoport át akart menni a Chicagótól 35 mérföldre található településre, Crete-re, ahol állítólag egy nyolcszáz fős épületet emelnek, ahol fogva tarthatják majd az illegális bevándorlókat, amíg nem deportálják őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.