Volt kolozsvári szállodát 'foglaltak el' tiltakozó civilek

A kolozsvári volt Continental szálloda épületét "foglalták el" román civil szervezetek, amelyek így tiltakoznak a verespataki ciántechnológiás aranybánya-beruházás ellen.

Hétfőn reggel hatolt be az évek óta elhagyottan álló épületbe fiatalok egy csoportja, akik Mentsétek meg Verespatakot! feliratokat aggattak az 1894-95-ben épült ingatlan homlokzatára.

A Kolozsvár főterén található épületben működött a Continental szálloda, 1920 előtt pedig a híres New York szálloda és kávéház.

Raluca Dan, az egyik szervező elmondta: azt kérik Traian Basescu román államfőtől és Emil Boc miniszterelnöktől, hogy ne kampányoljanak az "ártalmas" verespataki bányaprojekt mellett. A tiltakozó fiatalok nem értenek egyet a ciántechnológiás kitermeléssel, amely - mint mondják - tönkretesz mindent, ami értékes Verespatakon.

A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarja megnyitni az erdélyi Érchegységben 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelése érdekében.

A román államfő teljes mellszélességgel támogatja  a beruházást, többször kifejtette, hogy a gazdasági válság közepette Romániának szüksége van az ilyen nagyszabású beruházásokra.

A projektet a román ortodox egyház, a Román Tudományos Akadémia, az erdélyi magyar történelmi egyházak és számos civil szervezet ellenzi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.