Volt királyt és miniszterelnököt is tanúnak idéznének a vörös khmerek

A népirtó vörös khmer rezsim vezetői ellen ENSZ-égisz alatt folyó per ügyvédei tanúként kívánják megidézni Hun Sen kambodzsai miniszterelnököt, Norodom Szihanuk ex-királyt és több más jelenleg is aktív politikust.

A népirtó vörös khmer rezsim vezetői ellen ENSZ-égisz alatt folyó per ügyvédei tanúként kívánják megidézni Hun Sen kambodzsai  miniszterelnököt, Norodom Szihanuk ex-királyt és több más jelenleg is aktív politikust.

A Cambodia Daily és a Phnom Penh Post című angol nyelvű napilap hétfői száma szerint a folyamodványt Nuon Chea védői nyújtották be a nemzetközi bírósághoz. A Pol Pot vezette rezsim ma 82 éves második számú vezetőjét emberiesség elleni bűntettekkel vádolják.

A bíróságtól kiszivárogtatott bizalmas dokumentumok szerint Pol Pot egykori jobbkezének ügyvédei ugyancsak meghallgatnák a perben  Chea Simet, a kambodzsai szenátus elnökét, valamint Heng Samrint, a  nemzetgyűlés elnökét is. „Az említett személyek feltehetően  birtokában vannak olyan dokumentumoknak és információknak, amelyek  fontosak lehetnek a per szempontjából” – idézett a folyamodványból a Phnom Penh Post.

A beidézendők valamennyien különböző szintű tisztségeket  töltöttek be az 1975 és 1979 közötti vörös khmer uralom idején, de bukása előtt valamennyien szakítottak a szélsőséges maoista mozgalommal, tagadva, hogy részt vettek volna a korszak  bármelyik tömeges atrocitásában.

Nuon Chea, akit a vörös khmerek főideológusának tartanak, egyike annak az öt egykori vezetőnek, akiket a Phnom Penh-i nemzetközi bíróság elé állítanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.