Volt KGB-főnök nyert a dél-oszét elnökválasztáson

Leonyid Tibilov szeretné egyesíteni a szakadár grúz tartományt az Oroszországban lévő Észak-Oszétiával.

Egy volt titkosszolgálati vezető nyerte meg a vasárnap megrendezett dél-oszétiai elnökválasztást.

A központi választási bizottság elnökének hétfői közlése szerint Leonyid Tibilov a második fordulóban a szavazatok 54,12 százalékát hódította el, míg ellenfele, David Szanakojev elnöki emberjogi biztos a voksok 42,65 százalékát szerezte meg. A részvételi arány 71 százalékos volt.

Dél-Oszétiában, a Grúziától levált szakadár köztársaságban megismételt elnökválasztást tartottak, mert a hatóságok szabálytalanságokra hivatkozva érvénytelenítették az előző, tavaly novemberi voksolást, amelyet Alla Dzsiojeva ellenzéki politikus nyert meg a Moszkva támogatását élvező Anatolij Bibilovval szemben.

A 60 éves Tibilov a szovjet időkben lépett be az KGB állományába, majd a kilencvenes években a szervezet dél-oszét részlegét irányította. Dél-Oszétia - akárcsak a másik szakadár grúz terület, Abházia - már a kilencvenes évek elején kinyilvánította elszakadását Grúziától. Ahogy a BBC írja, Tibilov világossá ttete, hogy szeretné egyesíteni a Dél-Oszétiát az Oroszországban lévő északi tagköztársasággal.

A két szakadár területet a 2008 augusztusi orosz-grúz villámháborút követően ismerte el független államként Moszkva. Grúzia kísérletet tett arra, hogy katonai erővel visszaszerezze fennhatóságát a tőle korábban elszakadt területek fölött, ám az orosz haderő megsemmisítő csapást mért a grúz hadseregre.

Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét Oroszországon kívül csupán Nicaragua, Venezuela és néhány csendes-óceáni apró szigetállam ismerte el, ez azonban nem zavarta Moszkvát abban, hogy katonai megállapodást kössön a két régióval, és immár e nemzetközi szerződésnek mondott megállapodásra hivatkozva állomásoztasson katonákat Abháziában, illetve Dél-Oszétiában – nem beszélve az anyagi támogatásról, amelyet kettejüknek ad.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió már korábban jelezte, hogy nem ismeri el a dél-oszét elnökválasztást.

Leonyid Tibilov egy választókerületben vár a sorára
Presidential candidate Leonid Tibilov looks on after voting as he visits a polling station in Tskhinvali, in the breakaway region of South Ossetia April 8, 2012. South Ossetia holds the second round of its presidential election on Sunday. REUTERS/Kazbek Basayev (GEORGIA - Tags: POLITICS ELECTIONS HEADSHOT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.