Volt EP-képviselő az új lett kormány élén

Valdis Dombrovskis volt pénzügyminiszter kapott kormányalakítási megbízást csütörtökön Lettországban. Az előző kabinet a gazdasági válság miatti népszerűségvesztés nyomán lemondott, szakértők előre hozott választásokat javasolnak.

Valdis Dombrovskis volt pénzügyminiszter kapott kormányalakítási megbízást csütörtökön Lettországban.

A 37 éves volt európai parlamenti képviselőt azután jelölte miniszterelnöknek Valdis Zatlers államfő, hogy a múlt héten  lemondott az Ivars Godmanis vezette jobbközép lett kormány, miután – többek között a gazdasági válság miatt – sokat veszített népszerűségéből.

Dombrovskis várhatóan ötpárti kormányt alakít, saját pártjának és az eddigi kormánykoalíció négy pártjának részvételével. Megfigyelők szerint azonban előfordulhat, hogy nem sikerül kormányképes szövetséget létrehoznia, s akkor inkább előre hozott választásokat kellene tartani, hogy feloldják a belpolitikai patthelyzetet a gazdasági válságtól súlyosan érintett országban.

Zatlers a miniszterelnök-jelölt személyének bejelentésekor maga is utalt rá, hogy az új kormányfőnek nem lesz könnyű dolga, mert Lettország nehéz gazdasági helyzetben van.

Az új lett kormánynak foglalkoznia kell a mélyülő gazdasági válsággal; további fájdalmas költségvetési megszorításokat kell végrehajtania annak a programnak a részeként, amelyet tavaly állítottak össze azért, hogy a balti állam hozzájusson a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 7,5 milliárd eurós mentőhiteléhez.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.