Volt Moszad-ügynökök figyelték meg a korrupcióellenes főügyészt

Egy izraeli cég négy alkalmazottja ellen indított vizsgálatot a román szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT) Laura Codruta Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének megfigyelése gyanújával. Kettejüket előzetes letartóztatásba helyezte a bukaresti törvényszék.

A Rise Project birtokába jutott bírósági végzés szerint a londoni és párizsi székhellyel is rendelkező Black Cube nevű cég két alkalmazottja, Ron Weiner és David Geclowicz március folyamán többször kapcsolatba lépett Kövesihez közel álló személyekkel, azzal a céllal, hogy a zaklatásnak minősülő beszélgetések során szerzett információk segítségével feltörje az elektronikus levelezésüket. Ez három személy esetében sikerült is. Olyan adatokat kerestek, amelyek kompromittálhatnák Kövesit. Daniel Horotniceanu, a DIICOT vezetője szerint a nyomozók egyelőre nem tudják, ki bízta meg a céget az illegális adatgyűjtéssel.

Az ügy másik két gyanúsítottja Dan Zorella és Avi Yanus, a Black Cube két alapítója és ügyvezető igazgatója. A Rise Project szerint mindketten az izraeli titkosszolgálat ügynökei voltak. A cég tiszteletbeli elnöke – márciusi haláláig – Meir Dagan volt, aki 2002 és 2011 között irányította a Moszadot. A Black Cube nem is titkolja, hogy veterán titkos ügynököket foglalkoztat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.