Volt BUK-juk a szakadároknak

Egy oroszbarát szeparatista vezér elismerte, hogy voltak BUK rakétáik, az a típusú légvédelmi fegyver, amellyel Washington szerint a Malaysia Airlines 17-es járatát lelőtték.
A Reuters-nek adott interjújában Alekszander Kodakovszkij, a vosztoki zászlóalj parancsnoka volt az első, aki elismerte, hogy az orosz lázadóknak birtokában vannak BUK rakéták, amelyek talán Oroszországból jöttek.

Mielőtt a maláj gépet lelőtték volna, a szeparatisták dicsekedtek a BUK-okkal, amelyek a gépeket utazómagasságukban is képesek lelőni. A katasztrófa óta azonban a Donyecki Népköztársaság nevet viselő oroszbarát csoport tagadta ilyen fajta rakéták birtoklását.

A parancsnok Kijevet vádolta provokációval, nevezetesen, hogy légicsapásokat mért a területre, tudva azt, hogy vannak ott rakéták.

"Tudom, hogy a BUK Luganszkból jött. Azt mondták nekem, hogy az LNR (Luganszki Népköztársaság) zászlaja alatt jön egy BUK." – "De a BUK-ot, amiről tudtam, amiről hallottam, szerintem visszaküldték, mert abban a pillanatban értesültem a létezéséről, mikor a tragédia történt. Talán visszaküldték, hogy eltüntessék a létezéséről lévő bizonyítékokat. A kérdés az, hogy Ukrajna idővel, Oroszország hibájából bizonyítékokat szerzett arról, hogy az önkéntesek fel vannak szerelve ezzel a technológiával. Semmit nem tett azért, hogy megvédje biztonságát, hanem kiprovokálta, hogy egy repülő ellen használják a fegyvert, amin békésen utazó civilek voltak."

Kodakovszkij hozzátette: "Tudták, hogy a BUK Szizsne felé tart. Tudták, hogy ott vetnék be, és kiprovokálták a használatát azzal, hogy légicsapásokat mértek egy olyan célpontra, amire nem volt szükségük. Egy olyan célpontra, amit a gépeik egy hete nem érintettek. És azon a napon, intenzíven mentek és pontban a lövés pillanatában, mikor a civil gép szállt el, akkor kezdtek légicsapásokba. Még akkor is, ha BUK volt, még akkor is, ha használták a BUK-ot, Ukrajna mindent megtett, hogy a civil gépet lelőjék."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.