Voksolás az erőszak árnyékában

Erőszak és némi zűrzavar kísérte hétfőn Fekete-Afrika második legjelentősebb országa, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnök-, és parlamenti választásait.

Legalább négyen meghaltak, amikor fegyveresek - akik a feltételezések szerint szeparatisták voltak - megtámadtak két szavazóhelyiséget a délkeleti országrészben lévő Lubumbashi városban. Már szombaton is hárman életüket vesztették kampányrendezvényeken (ennek nyomán a kampányzárókat be is tiltották). Noha húsz repülőgép és 61 helikopter segítségével igyekeztek célba juttatni a választás lebonyolításához szükséges anyagokat, eszközöket a közutakban rendkívül elmaradott, ám kiterjedésében Nyugat-Európa területe kétharmadának megfelelő országban, több helyről is fennakadásokról érkeztek beszámolók.

A 40 éves Joseph Kabila elnök tíz éve áll a 72 milliós Kongó élén, és most az újraválasztásért száll versenybe. A vezető ellenzéki elnökjelölt a napokban 79 éves Etienne Tshisekedi, aki ugyan többször volt az akkor még Zaire-nek nevezett állam miniszterelnöke Mobutu Sese Seko idején, de szembe is fordult a diktátorral. Tshisekedi választási csalás kísérletével vádolta meg Kabilát. Megválasztják a kinshasai parlament ötszáz képviselőjét is.

(BBC)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.