Voksol Amerika: a tét nemcsak a kongresszus, talán Obama jövője is

Greenbelt még kitart Barack Obama mellett. A Washington melletti, Maryland állambeli településen a szavazóhelyiségből kiérkezők – mint elmondják – rendre vagy a demokratákra adták voksukat, vagy pedig nem nyilatkoznak. – Meg vagyok elégedve a jelenlegi vezetéssel.

Időre van még szükség, hogy beérjenek a sikerek – mondja a csípős reggeli időben egy középkorú asszony, Tanya Hardy, miután leszavazott az Eleanor Rooseveltről elnevezett helyi középiskolában. Amikor azt kérdezem, miért tart ki, azt feleli: az oktatásügyet félti a legjobban a jobboldaltól, mert maga is gyerekeket nevel. – Sokan viszont dühösek, és érthetően azok: nehéz odafigyelni az üzeneteinkre, amikor 10 százalék körül áll a munkanélküliség, a jelzáloghitelt pedig egyre nehezebb törleszteni – ismeri el Justin Ross. A fiatalember nem csak szavaz, hanem rá is voksolnak: a marylandi törvényhozásba jelölteti magát újra, az Obama-párt szineiben.

Itt ismeretlen a kampánycsend: a tévék a voksolás ideje alatt is harsogják a politikai hirdetéseket, az itteni szavazókör előtt pedig nem más áll, mint a helyi (demokrata) polgármester: súgólappal látja el pártja szavazóit, hogy kire adják bent a voksukat. Csak arra kell vigyáznia – mint a riporternek is –, hogy a helyiségtől legalább száz láb (mintegy harminc méter) távolságra szóljon a szavazni igyekvőkhöz. – Marylandben szerencsénk van: azon kevés államok közé tartozunk, ahol egységes a voksolás rendszere – mondja E. Kenneth Barksdale, a helyi választási bizottság elnöke, az éjjeli órákra ígérve az itteni eredményeket.

Fülkék nincsenek bent, csak érintőképernyős számítógépek, a választó akaratát pedig memóriakártya rögziti. Miközben beszélgetünk, egy republikánus aktivista is előkerül. Messziről látszik róla, hogy az, ugyanis a jobboldal képviselőjelöltjének, Charles Lollarnak a táblácskáját szúrja le az iskola előtt. – Meggyőződésem, hogy a rossz irányba halad az ország, ezt mutatja az államháztartás helyzete is – állítja John Hines. A középkorú férfi, aki egy speditőrcég diszpécsereként dolgozik, habozás nélkül a gazdaságot jelöli meg, amikor a számára legaggasztóbb problémára kérdezek rá.

Greenbelt az országosan ritka demokrata „szigetek” közé tartozik. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a republikánusok többséghez jutnak a szövetségi képviselőházban, megnehezítve Obama elnök dolgát a ciklusból hátralévő két évére. A felmérések szerint azonban a szenátus a demokraták kezén maradhat. Akárhogyan is, a Fehér Ház politikáját érdemes lesz újrakalibrálni. A közvéleménykutatási adatokból az derül ki: a megkérdezettek négyötöde nem hisz a Wall Streetet érintő pénzügyi felügyeleti reformban, és biztos többségük utasitja el mind az egészségbiztositási reformot, mind pedig a 800 milliárd dolláros gazdasági élénkítőcsomagot. Márpedig ezek Obama eddigi legnagyobb eredményei - akár idézőjelet érdemel e szó, akár nem.

A gazdasági helyzet jár sok amerikai fejében, amikor leadja szavazatát - Voksolás egy massachusetts-i szupermarketben
Voters cast their votes at the Big Y supermarket in Worcester, Massachusetts, November 2, 2010. REUTERS/Adam Hunger (UNITED STATES - Tags: POLITICS ELECTIONS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.