Vojiszlav Seselj hágai vizsgálati fogságban marad

Visszavonta a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) a Vojiszlav Seselj ideiglenes szabadlábra helyezésére vonatkozó javaslatát csütörtökön, mert az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) háborús bűnökkel vádolt vezetője nem garantálta, hogy szabadon bocsátása után betartja a törvényszék feltételeit – közölte hágai forrásokra hivatkozva internetes oldalán a B92 szerbiai televízió.

Az indoklásban Jean-Claude Antonetti bíró közölte, hogy megkezdődött az egyeztetés Szerbiával és a holland intézményekkel is, a szerb kormány pedig már azt is közölte, hogy hajlandó kezességet vállalni Seseljért, a vádlott azonban nem akarta írásba adni, hogy betartja majd a törvényszék feltételeit.

Ezek egyebek között házi őrizetet, útlevelének elkobzását, a más tanúkkal és áldozatokkal való kapcsolatfelvételnek és ügye nyilvános megvitatásának tilalmát jelentette volna. Seselj kizárólag azt ígérte meg, hogy nem fogja elhagyni Szerbia területét. 

Az emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolt, a törvényszék hollandiai fogdájában őrzött szerb politikus ügyében tavaly részrehajlás gyanúja miatt felmentették az eljárás egyik bíráját, Frederik Harhoffot, helyére pedig Mandiaye Niangot nevezték ki. Az új bíró fél évet kért, hogy kellőképpen tájékozódjon a 2003 óta börtönben ülő szerb politikus ügyéről, ami júniusban lejárt.

Miután Niang további halasztást kért, Seselj a per újratárgyalását vagy a saját szabadon engedését javasolta, majd 12 millió eurós kártérítési követeléssel állt elő azzal az indokkal, hogy szerinte 11 és fél éve indokolatlanul tartják vizsgálati fogságban.

Az ultranacionalista szerb politikus pere négy évvel önkéntes börtönbe vonulása után, 2007-ben kezdődött. Mindvégig maga látta el védelmét.

Többek között azzal vádolják, hogy felelős az 1991 és 1994 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett szerb háborús bűncselekményekért. Ezeket a bűnöket félkatonai szervezetek követték el, Seseljnek pedig jelentős szerepe volt a toborzásukban: nacionalista gyűlöletbeszédei - amelyek gyakran a vajdasági magyarokat is célba vették - hozzájárultak az etnikai feszültség szításához. Ügyében eredetileg 2013 októberében született volna ítélet, a bírócsere miatt azonban ezt elhalasztották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.