VMDP: félnek a délvidéki magyarok, tétlen a magyar diplomácia

Félnek, kiszolgáltatottnak érzik magukat a délvidéki magyarok - derült ki abból a hangulatfelmérésből, amelyet a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) végzett el. Közleményében a párt elfogadhatatlannak nevezi a magyar diplomácia tétlenségét a vajdasági magyarellenes incidensekkel kapcsolatban.

Nemrégiben Zomborban és Temerinben támadtak magyar fiatalokra szerb kortársaik. Zomborban például egy magyar fiúnak az osztálytársai boxerrel eltörték az arccsontját. Az Ágoston András vezette Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) (az egyik kisebb, radikálisan jobboldali irányultságú vajdasági magyar párt) hangulatfelmérést készített, amelyből az derült ki, hogy kiszolgáltatottnak érzik magukat a magyar fiatalok.

A VMDP szerint a rendőrség nem kezeli megfelelően az ügyeket, nem fordít figyelmet az etnikai szempontokra. Ágoston András az MTI-nek nyilatkozva az anyaországot is felelőssé teszi, amiért a Külügyminisztérium „nem reagál, csak tájékozódik” a legújabb incidensekkel kapcsolatban.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség országgyűlési képviselője kedden a belgrádi parlamentben felsorolt néhány konkrét esetet, és kérdést intézett Sznezsana Malovics igazságügy-miniszterhez: 2004 óta hány kisebbségellenes bűncselekményben született ítélet, és milyen büntetéseket szabott ki az igazságszolgáltatás? Érdeklődésünkre Pásztor Bálint elmondta: a miniszter asszony írásban válaszol.

Ágoston Andrással ellentétben Pásztor úgy ítéli meg: ezeket a problémákat elsősorban Szerbián belül kell megoldani. Az Európai Unióba tartó Szerbiának is érdeke, hogy példás büntetésekkel elejét vegyék az újabb etnikai atrocitásoknak.

Pásztor Bálint szerint felfokozott a hangulat a Vajdaságnak Belgrád által még nem szentesített új, az autonómiát kiterjesztő statútuma miatt, amelynek elfogadását a vajdasági magyar politika erősen szorgalmazza – ez is kiválthat magyarellenes érzelmeket.

Pásztor ugyanakkor figyelmeztetett: nem volna jó, ha ezek a hírek elriasztanák a Vajdaságba várt magyar befektetőket.

Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője szerint Magyarország bízik abban, hogy a szerb hatóságok az európai normáknak megfelelően utánajárnak az eseteknek, és pontosan kiderítik a történteket.

A magyar fél további lépései attól függnek, milyen eredményre jut a vizsgálat. A magyar–szerb viszony napjainkban igen jó, pontosan emiatt bízunk abban, hogy a szerb fél a kellő határozottsággal jár el – fogalmazott a szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.