Vlagyimir Putyin: Két hét alatt beveszem Kijevet, ha akarom

Az orosz elnök szombaton fenyegette meg José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság távozó elnökét.
Barroso számolt be Putyinnal folytatott nyugtalanító beszélgetéséről (a kép 2013-ban készült)
Barroso számolt be Putyinnal folytatott nyugtalanító beszélgetéséről (a kép 2013-ban készült)
Alexei Druzhinin/Ria Novosti / Reuters
Vlagyimir Putyin orosz elnök nyíltan megfenyegette José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét. Putyin szombaton, az Európai Unió állam- és kormányfői csúcsának a margóján beszélt telefonon a portugál politikussal, aki megmondta neki, zavarja, hogy orosz egységek hatoltak be Ukrajnába. Erre válaszolta az orosz elnök, hogy ha akarná, két hét alatt bevenné Kijevet.

Bár Putyin a vita hevében valószínűleg csak cáfolni akarta az orosz egységek jelenlétéről szóló nyugati vádakat, a Barroso nyilvánvaló fenyegetést hallott a kissé élesre sikerült búcsúüzenetben.

Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök novemberben veszi át Barrosótól az Európai Bizottság elnöki tisztségét.

A telefonbeszélgetésről először a La Repubblica szellőztetett meg részleteket, később pedig a Spiegel brüsszeli forrásai megerősítették. Az utóbbi írja, hogy Angela Merkel német kancellár szerint Putyin inkább a feszültség szítása felé hajlik, az orosz tervekben pedig Ukrajna után Lettország és Észtország is szerepelhet. Ennek némiképp ellentmond, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn azonnali és feltétel nélküli tűzszünetre szólított fel az ukrán hadsereg egységei és a szeparatisták között.

Oroszország hivatalosan ragaszkodik ahhoz, hogy az egységei nem harcolnak Ukrajnában a donyecki és a luganszki szeparatisták oldalán. A váddal Petro Porosenko ukrán elnök állt elő hivatalosan, a NATO pedig műholdfelvételeket is nyilvánosságra hozott állítólag Ukrajnában mozgó orosz harckocsioszlopokról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.