Vlagyimir Putyin és a kínai elnök nagy bejelentésre készül

Vlagyimir Putyin orosz elnök megérkezett a sanghaji csúcsra. A kínai állami hírügynökség szerint nagy bejelentés várható.
Megérkezése előtt Putyin azt nyilatkozta kínai médiumoknak, hogy Kína „Oroszország megbízható barátja".

„Azt hiszem nem túlzás azt állítani, hogy a két ország közötti együttműködés még sosem volt ilyen szinten, mint most" – idézi az orosz elnök szavait a BBC. Kína Oroszország legfőbb gazdasági partnere: mintegy 90 milliárd dollár forgalmat bonyolítottak le 2013-ban, és a tervek szerint ezt 200 milliárdra kívánják növelni az évtized végére.

A Xinhua kínai állami hírügynökség szerint több megállapodás is születik majd a csúcson Kína és Oroszország között, valamint Hszi Csin-ping kínai elnök várhatóan Ázsia biztonságával kapcsolatosan is tesz bejelentéseket. A két ország közös - haditengerészeti - hadgyakorlata is ma kezdődik.

Oroszország és Kína nemcsak a gazdaság területén evez egy hajóban, de mindkét országot komoly kritika érte az elmúlt időszakban: míg Puyint Ukrajna miatt ostorozzák, addig Kínát azért, mert olajfúrótornyot helyezett üzembe a Dél-kínai-tengernek olyan körzetében, amely Vietnamtól 240 kilométerre van, és így a délkelet-ázsiai ország saját területeként tartja számon. Az eset halálos kimenetelű tüntetésekhez vezetett Vietnamban.

A kínai csúcson részt vesz még Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, valamint Irán, Pakisztán és Kazahsztán vezetői is (összesen negyven országból érkeznek delegációk).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.