Kiszabadul a Vajdaság "a schengeni béklyóból"

Az Európai Bizottság egyhangúlag elfogadta a javaslatot arról, hogy Szerbia, Montenegró és Macedónia polgárai a jövő év elejétől vízummentesen utazhassanak az Európai Unióba.

Javasolta az  Európai Bizottság, hogy Macedónia, Szerbia és Montenegró részesüljön  teljes vízummentességben januártól az Európai Unióba való utazást  illetően - közölte szerdán Brüsszelben Olli Rehn, a testület  bővítési felelőse.

Az EU Koszovó-missziójában résztvevő francia csendőrök a szerb-koszovói határon
French Gendarmerie, part of the EU's Kosovo mission, stand at Kosovo's northern border post with Serbia on the Jarinje checkpoint December 9, 2008. The European Union began a long-delayed police and justice mission in Kosovo on Tuesday as international peacekeepers stepped up security in the north where Serbs oppose the move. REUTERS/Nebojsa Markovic (KOSOVO)

Rehn azt is elmondta, hogy reményeik szerint Albánia és Bosznia-Hercegovina is hamarosan csatlakozhat a három említett  államhoz. A bizottság azonban azt állapította meg, hogy e két ország  esetében még hiányosságok mutatkoznak a szervezett bűnözés és a  korrupció elleni küzdelem, az útlevélkiadási eljárás gyenge  pontjainak kezelése, valamint a határellenőrzés és a bevándorlás  kezelése terén. A javaslat lehetővé teszi, hogy a macedón, szerb és montenegrói  állampolgárok az új biometrikus (modern technikával készült)  útlevelekkel a schengeni övezet országaiba utazhassanak. A bizottság javaslatát még az EU-tagországok kormányainak is  jóvá kell hagyniuk ahhoz, hogy életbe lépjen.

A jogérvényesülésért, szabadságért és biztonságért felelős  bizottsági alelnök, Jacques Barrot leszögezte: a javaslat "valóban  jó hír a nyugat-balkáni emberek, különösen Macedónia, Montenegró és  Szerbia állampolgárai számára. Tudom, hogy a vízummentes utazás  milyen sokat jelent nekik.

Rehn bejelentette, ha az összes feltételt teljesítik, a  bizottság elképzelhetőnek tartja, hogy 2010 közepére Albániára és  Boszniára vonatkozó új javaslatot terjesszen elő.

A vízummentes utazás lehetőségének biztosítása az EU  nyugat-balkáni politikájának sarokkövét jelenti – mutattak rá a  biztosok, akik szerint az emberek közötti közvetlen kapcsolatok  megkönnyítése hozzájárul az üzleti lehetőségek bővüléséhez, és  lehetőséget biztosít a térség polgárainak, hogy jobban  megismerhessék az uniót. A vízummentes utazás azonban csak akkor  lehetséges, ha a szükséges biztonsági követelmények teljesülnek -  tették hozzá.

Azonnal üdvözölte a brüsszeli döntést Tabajdi Csaba, az MSZP  európai parlamenti delegációjának vezetője, aki arra mutatott rá,  hogy annak köszönhetően a vajdasági magyarság kiszabadul a  schengeni béklyóból. Szerinte az intézkedés legnagyobb haszonélvezője Magyarország és a vajdasági magyar közösség, hiszen  a köztük lévő kapcsolattartás legnagyobb akadálya szűnhet meg, ha a  vajdasági magyarok vízum nélkül utazhatnak be a schengeni térségbe 2010.  január 1-jétől.

Tabajdi reményét fejezte ki, hogy ősszel a tagállamokat  képviselő miniszterek is támogatják a javaslatot az Európai Unió  Tanácsában. "Ehhez az Európai Parlamentben minden segítséget és támogatást biztosítunk" - szögezte le a képviselő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.