Libanon vízumkényszert vezet be a szír menekültekkel szemben

Január 5-től a szíreknek vízumra lesz szükségük, ha Libanonba akarnak menni. A döntés a legjelentősebb kísérlet arra, hogy a libanoni hatóságok megfékezzék az eddig már beáramlott másfél millió szír menekült számának a további növekedését.

A szírek eddig szabadon járhattak át a libanoni határon, így jutva menedékhez a hazájukban csaknem négy éve dúló polgárháború elől. A menekülthullám azonban megviseli a 4,5 millió lakosú ország gazdaságát, infrastruktúráját, és felborítja a síiták és a szunniták közötti felekezeti egyensúlyt is – írja az AP.

A Bejrút által bejelentett döntés értelmében a Libanonba lépő szíreknek ezután rendelkezniük kell a kiadható hatféle vízum – amilyen a turista-, a diák-, az üzleti vagy orvosi – egyikével. 

Szíria libanoni nagykövete, Ali Abdel-Karim Ali szombaton úgy nyilatkozott, a menekültek ügyében inkább koordinációra és integrációra lenne szükség az érintett felek között, és nem teszik a vízumkényszer az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának (UNHCR) sem, Ron Redmond regionális UNHCR-szóvivő szerint a főbiztosság legalábbis még várja a választ Bejrúttól arra, hogy a vízumkényszer hogyan fog hatni a már Libanonban élő szír menekültekre, és hogy azokat, akiknek azonnali védelemre van szükségük, továbbra is beengedik-e. „Értjük, hogy ezek az országok nyomás alatt vannak. csak azt szeretnénk biztosítani, hogy senkit ne küldjenek vissza a közvetlen életveszélybe" – mondta Redmond erről.

Tavaly nyáron Libanon félhivatalosan egyszer már szigorított a vonatkozó rendelkezéseken, aminek a hatására a menekültek száma a felére csökkent.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.