Vízumkényszert vezetett be Koszovó

Több mint öt évvel függetlenségének kikiáltása után Koszovó vízumkényszert vezetett be 87 ország - köztük Kína és Oroszország - állampolgárai számára.

A pristinai külügyminisztérium hétfő esti bejelentése szerint a többi között Oroszország és Kína is azon országok közé tartozik, amelyeknek állampolgárai vízum nélkül nem utazhatnak be Koszovóba. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja közül Oroszország és Kína nem ismerte el Koszovó függetlenségét.

A külügyminisztérium indoklása szerint a bevezetett vízumkényszer azt célozza, hogy megvédjék Koszovót az emberkereskedelemtől, továbbá az illegális bevándorlástól. Az érintett országok kiválasztása azon az alapon történt, hogy az egyes államok milyen mértékű fenyegetést jelentenek Koszovó biztonságára, illetve a nemzetközi békére és stabilitásra - szögezte le a pristinai közlemény.

A nyilatkozatból kitűnt, hogy Oroszországon kívül Moldova, Fehéroroszország és Ukrajna tartozik azon európai államok sorába, amelyek számára érvényben van a vízumkényszer. Az érintett ázsiai országok között van Kína mellett India, Indonézia és Pakisztán, Afrikában pedig a többi között Egyiptom.

Koszovó 2008 februárjában deklarálta függetlenségét, amit a szerb kormány nem ismer el. Több mint 100 ország, köztük az Egyesült Államok és 23 európai uniós tagállam ugyanakkor már elismerte az ország függetlenségét. Az említett uniós államok között van Magyarország is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.