Vízumkényszerrel fenyegeti Kanada a magyarokat

Mexikó és Csehország után Magyarország lehet a harmadik állam, amely ellen Kanada egy éven belül vízumkényszert vezet be. Az intézkedés főleg a magyarországi romák özönvízszerűen áradó menedékkérelmeinek hivatott gátat szabni.

A kanadai hatóságok fontolgatják, hogy a magyar romáktól érkező nagyszámú menedékkérelem miatt vízumkényszert vezetnek be Magyarország ellen – értesült a Canadian Press hírügynökség. Az intézkedésre a két ország közötti több hónapos, eredmény nélkül zárult tárgyalássorozat után kerülne sor. Jason Kenney bevándorlási miniszter tavaly júniusi budapesti látogatásakor már jelezte aggályait az egyre növekvő számú menedékkérelem miatt, amely a vízumkényszer 2008-ban történt feloldása óta árasztja el a kanadai hatóságokat. A kezdetben havonta érkező 20-40 menedékkérelem 2009 őszére megtízszereződött, most havi 200 körül jár. A legutóbbi három hónapra vonatkozó adatokat a kanadai belügyminisztérium még nem hozta nyilvánosságra, de várakozások szerint meredeken növekvő tendenciáról tesznek tanúbizonyságot.

Ezzel párhuzamosan az elfogadott kérelmek szánma a nullára esett vissza. Alykhan Velshi, a bevándorlásügyi minisztérium szóvivője elmondta, bár a kérelmezők többsége politikai indokokra hivatkozik menedékkérelmében a bevándorlási hivatal tisztviselői előtt rendre visszakoznak. Velshi szerint a romákat – és az embercsempészetet – Kanada laza, könnyedén kijátszható bevándorlási törvényei vonzzák, és a magyar kormány felelőssége, hogy felszámolja a bevándorlási hullám kiváltó okait. Vele ellentétben Helyes Imre ottawai magyar konzul kijelentette, nem Magyarország feladat bezárni a kanadai törvénykezésben nyíló kiskapukat. – Magyarország nem gördít akadályokat az emberek szabad áramlása elé – szögezte le a diplomata. A kanadai roma közösség szerint egyébéként Ottawa aggályai és vádjai minden alapot nélkülöznek. Paul St. Clair, torontói Roma Közösségi Központ igazgatója szerint a romák egy „visszataszító fasiszta újjáéledés” miatt menekülnek Magyarországról, a menedékkérelmek száma pedig azt tükrözi, hogy sokan csak a távozásban látják a kiutat sanyarú helyzetükből.

Kanadát a végleges döntés előtt egyelőre meghátrálásra késztetheti az a felzúdulás, amely a Csehországgal szemben tavaly foganatosított vízumkényszert kísérte, nem beszélve a lehetőségről, hogy válaszul Magyarország is hasonló intézkedéssel élhet – ahogy Prága már vízumhoz köti a kanadai szolgálati és diplomata-útlevéllel rendelkező személyek belépését Csehországba. Brüsszel októberben figyelmeztette Kanadát, hogy adott esetben kész uniós szintű ellenintézkedések meghozatalára is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.