Vizsgálják az apartheidet idéző lövöldözést

Megkezdte munkáját a törvényszéki vizsgálóbizottság a 44 bányász halálát követelő marikanai lövöldözés és zavargások ügyében. A rokonok óriáskivetítőn követhetik majd az eseményeket.

A bányamunkások augusztus 16-án magasabb bérekért sztrájkoltak a dél-afrikai Marikana bányánál, a munkabeszüntetés azonban lövöldözéssé fajult. A rendőrök 34 embert öltek meg, az előző heti zavargásokban pedig tízen – köztük két rendőr – haltak meg a zavargásokban. Az összecsapás a legvéresebb rendőrségi akció volt az apartheid vége óta.

A Jacob Zuma elnök által felállított bizottságnak a vizsgálat során meg kell állapítania, hogy milyen szerepet játszott az eseményekben a rendőrség, a platinabányát működtető Lonmin cég vezetése, a szakszervezetek és a kormány. A bizottság vizsgálata várhatóan négy hónapig tart majd, egy hónappal ezután pedig le kell adniuk a jelentést.

A bizottság a bányához közel, a Rustenbergi Civil Központban folytatja le a meghallgatásokat. A vizsgálat megnyitóján felsorolták a halottak neveit, és egyperces néma csenddel emlékeztek rájuk. A halott bányászok családtagjait képviselő ügyvéd azt kérte, hogy halasszák el az eljárást 14 nappal, mert ügyfelei teljesen szétszórtan élnek, és nem tudja őket ilyen rövid idő alatt elérni. Támogatta ezt a javaslatot a 270 letartóztatott bányászt képviselő ügyvéd is. A bizottság azonban elutasította a kérelmet, ugyanis gyorsan akarják lefolytatni a vizsgálatot.

Azt tervezik, hogy Marikanában, közel a lövöldözés helyszínéhez óriáskivetítőket állítanak fel, hogy a családtagok is végigkövethessék az eljárást. A lövöldözést videóra is vették, elképzelhető, hogy ezt is felhasználják majd a bizonyítékok között.

Szeptember végén a bányászoknak sikerült kiegyezniük a bányát működtető céggel, és huszonkét százalékos béremelés fejében ismét megkezdték a munkát. A sztrájk és a zavargások azonban más dél-afrikai bányákra is átterjedtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.