Vizsgálják, hogy uszítás-e akasztófát vinni tüntetésre

Nyomozást indított a németországi Drezda ügyészsége az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom hétfő esti tüntetésén felmutatott akasztófa miatt.
A nyomozás a köznyugalom bűncselekményre felszólítással történt megzavarásának gyanúja miatt indult ismeretlen tettes ellen - mondta Jan Hille, az ügyészség szóvivője kedden a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaságnak.

A menekült-, bevándorló- és iszlámellenes mozgalom drezdai demonstrációjának egyik részvevője egy akasztófát formázó tárggyal jelent meg, rajta azzal a két felirattal, hogy "Fenntartva Angela 'anyácska' Merkelnek", illetve "Fenntartva Siegmar 'csőcselék' Gabrielnek", vagyis a német kancellárnak és az alkancellárnak, akinek az utóneve helyesen Sigmar.

Az ügyészségi szóvivő elmondta: az eljárásban azt is megvizsgálják, hogy a tárgy felmutatása uszításnak minősül-e.

Az biztos, hogy fennáll a bűncselekmény elkövetésének "kezdeti gyanúja", és az eset rávilágít arra, hogy "a gyülekezési szabadságnak és a véleményszabadságnak vannak korlátai" - tette hozzá.

A mozgalom legismertebb társalapítója, Lutz Bachmann szerint a sajtó eltúlozza az eset jelentőségét. Szerinte az akasztófa csupán egy 120 centiméter magas, vékony lécekből barkácsolt "nevetséges tákolmány" volt - közölte az MDR.

A tüntetésen független becslés szerint 7500-9000 ember jelent meg. A szónokok egyebek között felvetették, hogy Szászország váljon ki Németországból, és lépjen ki az Európai Unióból is. Követelték továbbá, hogy építsenek ki műszaki zárat a német határokon. A Pegida ellen néhány százan tüntettek Drezdában.

Hétfő este a Lipcse a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Legida) nevű szerveződés is tartott tüntetést. A megmozdulás egyik részvevője ellen feljelentést tettek tiltott jelkép használatának minősülő náci karlendítés miatt. Lipcsében a Legida ellen tiltakozó tüntetés is volt hétfő este.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.