Vizsgálatot indítanának a Guardian ellen

David Cameron brit miniszterelnök szerint a lap törvényt és nemzetbiztonsági érdekeket sértett az Edward Snowden által kiszivárogtatott információk közlésével.

Parlamenti bizottság elé idézné David Cameron a Guardiant. A brit miniszterelnök szerint bizottságot az érdekelhetné, sértett-e törvényt vagy nemzetbiztonsági érdekeket a vezető baloldali lap, amikor leleplező cikksorozatot közölt az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) nagyszabású adatgyűjtési és megfigyelési programjáról. Hogy melyik parlamenti testület foglalkozhatna az üggyel, arról Cameron nem beszélt, a miniszterelnöki hivatal pedig kitért a Guardian ezt firtató kérdése elől, de a törvényhozásban a kulturális, a védelmi, a belügyi és a hírszerzési bizottság is maga elé idézhetné a lap vezetését. Cameron szerint „tény”, hogy a Guardian törvényt és nemzetbiztonsági érdekeket sértett, és ezt közvetve maga a lap is elismerte, hiszen a Downing Street felszólítására megsemmisítette a Snowden által átadott dokumentumokat. „Szóval ők is tisztában vannak azzal, hogy amit csinálnak, veszélyt jelent a nemzetbiztonságra nézve” – mondta a brit miniszterelnök.

Cameron szerdán, Liam Fox volt munkáspárti védelmi miniszter kérdésére állt elő a bizottsági vizsgálat ötletével. Foxot az érdekelte, lehetséges-e a teljesség igényével megállapítani, hogy sérültek-e brit nemzetbiztonsági érdekek a NSA programját részletező cikkek miatt. A volt védelmi minisztere szerint „bizarr”, hogy a brit lap azt állítja, a nemzetbiztonsági információk megszellőztetése és a brit ügynökök sérülékennyé tétele nyit utat a vitához a titkosszolgálatok elszámoltathatóságáról. Ezzel Cameron is egyetért. Ahogy a brit miniszterelnök szerdán mondta, a Guardian kettős mércével él: egyrészt titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva vett részt a News of the World telefonfeltörési botrányának a leleplezésében, másrészt viszont azzal, hogy beszállt a Snowden által átadott dokumentumok kiszivárogtatásába, éppen a korábban információforrásként szolgáló titkoszolgálatokat támadja.

Az adatgyűjtési és megfigyelési botrány kitörése óta az NSA rettegett név lett az Egyesült Államokban. A Washington Examiner írja, hogy egy nőnek hétfőn a Capitol Hillen rablót  sikerült megfutamítania a diszkréten elejtett információval, hogy ő az NSA-nál gyakornok, és ha kirabolják, az ügynökség perceken belül feltöri a támadó mobiltelefonját. A kegyes hazugság hatott, a rabló inkább menekülésre fogta a dolgot. Reménybeli áldozata valójában egy washingtoni nonprofit szervezetnél dolgozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.