Vizsgálat indul Ausztráliában az egyház pedofilügyei miatt

Nemzeti szintű vizsgálatot indítanak Ausztráliában, hogy kiderítsék, hogyan reagáltak a hatóságok a pedofilügyekre. Az első számú vádlott az egyház, a rendőrség szerint megpróbálták akadályozni a nyomozást.

Az ausztrál kormányra a képviselők gyakoroltak nyomást, miután a rendőrség azt állította, a római katolikus egyház több pedofilügyet is megpróbált eltussolni. A parlamenti vizsgálóbizottság a vallásos csoportokat, a nem kormányzati szervezeteket és a kormányzati ügynökségeket fogja átvilágítani. Elsősorban arra keresik a választ, hogyan reagáltak a hatóságok a pedofilügyekre, írja a BBC.

Múlt héten Új-Dél-Wales államban már bejelentették, hogy vizsgálatot indítanak, miután Peter Fox főnyomozó azzal vádolta meg az egyházat, hogy megpróbálták elhallgattatni a tanúkat, ezenkívül akadályozták a nyomozást, figyelmeztették a vádlottakat, és eltüntették a bizonyítékokat. Múlt hónapban egyébként Victoria államban is megindult már egy parlamenti vizsgálat, miután szeptemberben a katolikus egyház beismerte: az 1930-as évek óta papjaik több mint hatszáz gyereket zaklattak szexuálisan.

Julia Gillard ausztrál kormányfő kijelentette, az egyházat ért vádak „szívet tépőek”, és olyan „alattomos, ördögi tetteket” fogalmaznak meg, amelyeknek egyik gyereket sem kellett volna kitenni. Ezért az áldozatok megérdemlik, hogy a legalaposabban vizsgálják ki az ellenük elkövetett bűncselekményeket. Gillard elmondta azt is, megpróbálják összehangolni a már elindított állami vizsgálatokat a nemzeti szintűvel.

Az Ausztrál Katolikus Püspöki Konferencia üdvözölte a parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását. A közlemény szerint az egyház nagyon sajnálja mindazt a szenvedést és traumát, amelyet az egyház gondjaira bízott gyerekeknek át kellett élniük. Azt azonban hangsúlyozta: megalapozatlan azt állítani, hogy a gyerekek szexuális bántalmazása rendszeres probléma lenne az egyházon belül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.