Megúszta a svéd pitbull

Christer van der Kwast korrupciós ügyekkel foglalkozó svéd föügyész ellen előzetes vizsgálatot kezdeményezett az állampolgári jogok főbiztosa. De nem lett belőle semmi. Tudósítónktól

Egy tévéadásban úgy nyilatkozott egy - nyolc gyilkosság miatt életfogytiglani büntetését töltö, Quick nevezetü - elitélt, hogy a nyolcvanas években még ügyészként, büntetöügyekben tevékenykedö van der Kwast eröszakkal, fenyegetésekkel csikarta ki a vallomását. Söt még azokat a nyomozókat is durván letorkolta, akik olyan bizonyítékokkal álltak elö, amelyek kedvezök voltak a számára.

Quick az interjúban ártatlannak vallotta magát, és azt mondta, hogy jogtalanul tartják fogva. Az ilyesmi természetesen nem ritka, az elítéltek gyakran állítanak ilyesmit. A meglepö inkább az, hogy a tévéadás után szinte azonnal többen is támadni kezdték a föügyészt, aminek elözetes vizsgálat lett a vége.

Christer van der Kwast valóban kökemény föügyész  (Pitbull a beceneve), akitöl joggal rettegnek a svéd és a külföldi gazdasági bűnözök, a korrupciós ügyekbe keveredett gyanúsítottak: az esetek nyolcvanöt százalékában megnyeri a pereit. Mivel szinte mindig nagyhatalmú pénzemberekkel, illetve politikusokkal kerül szembe, nem csoda, ha "titokzatos erök" azonnal fogást keresnek rajta, ha erre mód kínálkozik.

Az elözetes vizsgálat hírére van der Kwast azt válaszolta, hogy ha kell, áll elébe. Ám hogy ne kelljen az idöt, energiát és pénzt felesleges vizsgálatokra pazarolni, azt ajánlotta, hogy keressenek választ arra: Quick úr - ha ártatlan - ugyan honnan tudott a vallomásában olyan tényeket elmondani, amelyeket csak és kizárólag a gyilkos tudhatott?

Az elözetes vizsgálatot két nap után lezárták. Ügy nincs, Christer van der Kwast dolgozik tovább. Többek között a Gripen ügyön is...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.