Vízbe fojtották kihallgatás közben

Kínában az állami sajtó számolt be a kommunista párttag Yu Qiyi haláláról.

Vízbe fojtottak kihallgatás közben a rendőrök egy gyanúsítottat Wenzhou tartományban – írta szerdán az angol nyelvű Beijing Times. Az eset még áprilisban történt, de csak most derült rá fény; áldozata, Yu Qiyi kommunista párttag, egy állami cég, a Wenzhou Industry Investment Group mérnöke volt, akit egy földvásárlási ügy miatt tartóztatták le. Harmincnyolc napon át volt előzetesben, ahol állítólag többször is kényszervallatásnak vetették alá, többször is jéghideg víz alá nyomva a fejét. Kínában ennek a módszernek shuanggui a neve. Yuból a rendőrök utoljára április 8-án próbáltak meg kiszedni beismerő vallomást vele, de a férfi közben eszméletet vesztette. Kórházba vitték, ahol április 9-én meghalt, a halottkémi jelentés szerint a tüdejébe került víz miatt. Yu özvegye, Wu Qian a Beijing Timesnak azt mondta, a férje egészsége teljében volt, amikor letartóztatták. Ő már csak a csontsoványra fogyott holttestét láthatta viszont.

Az esetről nemrég először az állami Xinhua hírügynökség számolt be, a Beijing Times legalábbis a Xinhuára hivatkozva közli a maga cikkét. A hírügynökség honlapján ez a cikk már nem elérhető. Yu halála miatt a vallatást végző rendőrök és politikai tisztségviselők ellen is vizsgálat indult, a kihallgatáson ugyanis a kommunista párt wenzhoui szervezetének fegyelmi bizottságából is többen jelen voltak.

A shuanggui Kínában törvényi kereteken kívül eső kihallgatási módszernek számít, és csak rebesgetik, hogy a korrupció elleni határozott fellépésnek az elmúlt hónapokban Yun kívül több más halálos áldozata is volt már. Az ügy kapcsán a nyugati sajtó arra hívja fel a figyelmet, aránylag ritka, hogy a helyi hatóságok a nyilvánosság előtt elismerjék a hasonló haláleseteket. Januári pekingi bejelentések szerint a párt központi fegyelmi bizottsága tavaly 160 ezer párttag ellen indított vizsgálatot korrupció gyanújával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.