Vízágyúval próbálták megfékezni a menekülteket

Elképesztő pánik alakult ki a szír-török határon vasárnap. Több ezer ember – köztük rengeteg gyerek – próbált Szíriából Törökországba átjutni a határ menti drótkerítésen, amit a török hatóságok vízágyúval próbáltak megakadályozni.

Figyelmeztető lövések is eldördültek, ennek ellenére sokan a kerítésen rést tépve vagy a szögesdrót fölött próbáltak bejutni Törökországba. A pánik oka, hogy a szíriai oldalon található Tal Abjad városban és környékén az Iszlám Állam összecsapott a kurd fegyveres erőkkel, miközben az Egyesült Államok légitámadást indított a szunnita szélsőséges terrorszervezet egységei ellen.

Órákon át a tűző napon
Tal Abjad vasárnap. Órákon át a tűző napon
Stringer / Reuters

Az emberek kétségbeesetten menekültek a harcok elől, a gyerekeket a kerítés felett adogatták át, miután több ezer ember ácsorgott órákon át a tűző napon, hogy átjusson a török oldalra. ráadásul kettős szorításban, az Iszlám Állam harcosai ugyanis hátulról támadták őket. Az Iszlám Állam azért nem akarja, hogy az emberek elmeneküljenek, mert a civilek jelenléte visszatarthatja az amerikaiakat és a szövetségeseket a városok elleni légitámadásoktól – írja a Reuters.

A pánik hátterében másrészt az áll, hogy csütörtökön a török kormány bejelentette, korlátozni fogja a szír menekültek bejutását az országba és lezárták a határokat. Emiatt hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy az utolsó pillanatban átjusson a határon. A kétségbeesett áttörési kísérlet hírére vasárnap este Törökország úgy reagált, hogy a menekültek legálisan átkelhetnek a határon, amely akkor már négy napja le volt zárva. Recep Tayyip Erdogan elnök ettől függetlenül megismételte, a tömegesen áttelepülő kurdok és az USA szövetségeseként az Iszlám Állammal harcoló fegyveresek fenyegetik országa délnyugati határait, és ha felerősödik a szeparatista hangulat, az Törökország számára területi veszteséggel járhat.

Az autonóm iraki Kurdisztán fegyveres erőinek, a pesmergáknak az egyik tagja a határon. Törökország tart a szeparatizmustól
Az autonóm iraki Kurdisztán fegyveres erőinek, a pesmergáknak az egyik női tagja a határon. Törökország tart a szeparatizmustól
Stringer / Reuters

Helyi hatósági közlések szerint csak az elmúlt héten 13 ezer szíriai érkezett Törökországba és még 10 ezren léphetnek át a határon a következő napokban. A Bassár el-Aszad elnök megdöntéséért kitört polgárháború négy éve alatt Szíriából már 1,8 millióan menekültek Törökországba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.