Vízadó ellen tüntettek az írek

Több tízezer ember vonult utcára Írország szerte, hogy tiltakozzanak a kormány megszorító intézkedései ellen, melynek részeként nagy mértékben emelnék a víz adóját.
A szigetországban már két napja tüntetnek a reformok ellen, melyet az országot érintő bankválság és a gazdaság rendbehozatala miatt kellett elrendelni. Írország tavaly pénzügyi mentőcsomagban részesült az EU-tól és az IMF-től, melynek köszönhetően gazdasági növekedés kezdődött az országban. Az idei növekedést 5%-ra várják.

A tüntetők azonban nem érzik ennek előnyeit. Szerintük a megszorítások aránytalanul sújtották az alacsonyabb keresetűeket.

Reutersnek nyilatkozó egyik tüntető szerint a demonstráció már nem csak a vízről szól, hanem az elmúlt öt évről. Paul elmondta, hogy ez idő alatt ő elvesztette a kocsiját, az életbiztosítását és az egészségügyi biztosítását is. A férfinek ebben az évben csak pár új cipőre futotta.

A tüntetések több tucat városban zajlottak. Dublin központjában több mint 20 ezer ember gyűlt össze. A demonstrációkat az ellenzéki pártok helyett alulról szerveződő helyi csoportok rendezték.

A tiltakozók felhívták a figyelmet arra, hogy az új adók körülbelül 200-400 eurót rónak a háztartásokra évente. A vízszolgáltatás eddig az általános adóbevételekből volt finanszírozva.

A vízdíj ellenzőinek jelöltje a múlt hónapban legyőzte a hagyományos pártok jelöltjét egy időközi választáson. A közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy az írek inkább a függetlenekre szavaznának a 18 hónap múlva tartandó parlamenti választásokon.

A vízdíjat bevezetni szándékozó kormány javasolt bizonyos mentességet az adó alól, de nem fontolgatja, hogy meghátráljon az emberek által tömegesen ellenzett teher bevezetésétől.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.