Víz alatt Velence – Zacskóban járnak a turisták

A velencei üzlettulajdonosok nem örülnek az egész világon látványosságként fogadott hírnek, vagyis annak, hogy ismét víz alatt a város. Nem az ősszel és télen megszokott árról van szó ugyanis, a tenger úgy elöntötte a szigeteket, hogy a rendőrök is combig érő gumicsizmában járőröznek, és akinek ez sincs, nejlonzacskóba tekeri be a lábát.

Aki nem csak a Canal Grandéban akar vizet látni, most kell elutaznia Velencébe. A meteorológiai előrejelzések szerint a tenger csütörtökig biztos nem hagyja el a Szent Márk teret.

Utoljára 1986 februárjában volt ilyen magas a vízszint Velencében. Most 158 centiméter, miután hétfőn elérte a 160-t is, de megfordult a széljárás, és a tenger valamennyit visszahúzódott. Ez a negyedik legmagasabb vízállás fél évszázad alatt. A legsúlyosabb 1966 novemberben volt a helyzet, amikor 194 centimétert mutattak a vízszintet mérő mûszerek (ezzel egy időben az Arno-folyó Firenzét is elmosta). 1979 decemberében a víz 166 centiméteren tetôzött.

Nem a centik számítanak, a velencei kereskedők most is katasztrófáról beszélnek, azt állítják, nem értesítették őket időben, nem számítottak ennyi vízre. Két sms-üzenet érkezett a mobiltelefonjukra a polgármesteri hivataltól, de megkésve, addigra a hullámok már ellepték a szigetek több mint 90 százalékát. Fél méternél magasabb víz lepi el a Szent Márk teret a bazilikával és a Florian kávéházzal együtt. Közlekedni ilyenkor pallókon, csizmában vagy tényleg csak evezve lehet.

A látványos áradás csak a turistáknak tetszik, az itt élôk kevésbé élvezik, és a Moséra várnak, arra a mobil zsiliprendszerre, amelynek alapkövét 2003-ban helyezte el (pontosabban dobta le a tenger mélyére) Silvio Berlusconi. (Nevét nem a bibliai Mózesról, hanem a kísérleti elektromos modulról, a Modulo Sperimentale Elettronico-ról kapta).

A lagúnák bejáratánál kiépített zsilip mozgó paneljei a tervek szerint 2012-től tartják majd vissza a tengert, akárhányszor 110 centiméter fölé emelkedik a szintje.

Addig is a velenceiek nem tehetnek mást, mint az apályban reménykednek, igaz, az sem jó, hiszen a felmelegedett és elalgásodott Adriai-tenger elpárolgása éppúgy pusztítja a szigeteket, és főleg az épületeket tartó cölöpöket, mint a magas víz.

Gondolával vagy gyalog, szinte mindegy
Gondolával vagy gyalog, szinte mindegy
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.