Vitatott választások Bahreinben

A Perzsa-öbölben fekvő szigetországban először tartottak parlamenti választásokat az arab tavasz tüntetései óta. Az országot t a szunniták irányítják, annak ellenére, hogy a lakosságának a többsége síita.
A bahreini kormány valamennyi országlakót felszólított, hogy vegyen részt a szombati választásokon. A síita vezetésű ellenzék ennek ellenére bojkottálja a törvényhozási és helyhatósági választást. Ez szerintük csak arra jó, hogy megerősítse a szunniták uralmát.

BBC emlékeztet, hogy 2011-ben tüntetők vonultak az utcára, kiterjedtebb jogokat követelve, de a kormány szaúdi tankok segédletével némította el az ellenzéki hangokat. Tárgyalások kezdődtek, hogy megoldást találjanak a kialakult problémákra, de a nyugtalanság tovább folytatódott Bahreinben.

Az ellenzékiek „látszatválasztásokról" beszélnek és egy megválasztott miniszterelnököt követelnek, aki független az al-Khalifa család által vezetett monarchiától. A kormány abban reménykedik, hogy a választások őket igazolják, és kiderül, hogy az ellenzék csak a bahreiniek alacsony hányadát képviseli.

Sameera Ebrahim Bin Rajab információs miniszter elmondta, hogy mindig nyitottak a párbeszédre. Hozzátette, hogy az erőszak nem megengedett, az egyenlő a terrorizmussal.

Bahrein stratégiai fontosságú ország, a Perzsa-öbölnél fekvő királyságban állomásozik ugyanis az amerikai haditengerészet egyik flottája.Az arab országban zajló választásokat figyeli Szaúd-Arábia is, melynek keleti tartományában nagy lélekszámú síita muszlim él.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.