Vitatják a brit rendőrök fellépését

Nem nyugodtak meg a kedélyek a londoni rendőrfőkapitányság, a Metropolitan Police (Met) fellépésével kapcsolatban, több mint két héttel a világ legfejlettebb országai vezetőinek G20-csúcstalálkozója után. Elsősorban a The Guardian baloldali napilap karolja fel az esetenként brutális rendőri fellépés áldozatainak ügyét.

Az újság nap mint nap friss videofelvételeket tesz fel honlapjára, illetve bocsát a Met rendelkezésére. A legismertebbé vált, egyben legtragikusabb klipet egy New York-i alapkezelő küldte be, aki azt a pillanatot örökítette meg, amikor egy - állásából azóta felfüggesztett - rendőr földre taszítja a tüntetésbe véletlenül belesodródott, percekkel később végzetes szívrohamot szenvedett 47 éves Ian Tomlinson újságárust.

A rendőri túlkapások és általában a demonstrációk idején alkalmazott módszerek ügyében jelenleg négy vizsgálat folyik, a halálesettel kapcsolatban pedig bűnügyi eljárás kezdődött. A Független Rendőri Panaszbizottsághez eddig 145 panasz érkezett.

A Metropolitan Police nemrég kinevezett főparancsnoka, Sir Paul Stephenson felkérésére indított eljárás során Denis O'Connor főfelügyelő tüntetőket, gyalogosokat és rendőröket egyaránt meghallgat majd. Kutakodása kitér arra, vajon a Met elit, a közrend fenntartására létrehozott egysége nem tért-e el az úgynevezett brit úttól, az erőszak minimalizálásától?

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Kérdés, hogy a rendőrök erősen fizikai fellépése indokolt, igazságos és arányos volt-e? A főfelügyelő érdeklődésének középpontjában áll a tömeg vitatható, órákig tartó beszorítása szűk utcákba. Ahogy korábban budapesti tüntetések során is előfordult, az oszlatást végző rendőrök közül sokan eltakarták a váll-lapjukon található azonosítási számukat.

A Független Rendőri Panaszbizottság annak ellenére foglalkozik a harmincas éveiben járó Nicky Fishernek lekevert, nyomot nem hagyó tiszti pofon hátterével, hogy az állatvédelmi aktivista nem tett feljelentést. A tüntetőnő - ügyét némileg lejáratva - a nyilvános felszólítás ellenére nem a hivatalos közeghez fordult, hanem meg sem állt a legismertebb, leghírhedtebb piár ügynökig, Max Cliffordig. Az iroda számításai szerint Fisher hatszámjegyű csekket is kivívhat sztorijáért a bulvársajtótól.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

 

Egy brit rendőr
Egy brit rendőr "viperával" támad egy tüntető nőre a Bank of England előtt a G20-as csúcs alatt 2009. április 2-án. A rendőrt felfüggesztették, amíg le nem zárul ügyében a vizsgálat.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.