Katonáit gyászolja London

A szigetország az egyetlen nap alatt elhunyt nyolc katonáját gyászolja, de a társadalomnak mintegy a fele támogatja a jelenlétet.

Hétfőn Afganisztán körül forgott a brit politika, annak ellenére, hogy alapvetően katonai misszióról van szó. A tálibok ellen folytatott hadműveletben való részvétel a múlt hét végén egy nap alatt nyolc, júliusban eddig tizenöt szolgálatot teljesítő brit életét követelte.

Júliusban eddig 15 brit katona vesztette életét a tálibok elleni hadműveletekben
British soldiers killed in combat in Afghanistan are driven in a cortege through the town of Wootton Bassett in south west England July 10, 2009. The bodies of five soldiers killed in Afghanistan, Lance Corporal David Dennis, Trooper Christopher Whiteside, Private Robert Laws, Captain Ben Babington-Browne, and Lance Corporal Dane Elson were repatriated today. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN MILITARY OBITUARY IMAGES OF THE DAY) 2009-07-13,

Közülük tizenketten, összesen pedig az elmúlt két évben elesettek kétharmada úgynevezett improvizált robbanószerkezetek áldozata lett.

A hét végére a 2001 óta tartó hadműveletek során odaveszett britek száma elérte a 184-et. Bár ez nem kerek összeg, lélektani jelentősége nem hangoztatható eléggé, hiszen öttel több, mint az iraki halálos esetek száma.

A brit kontingens 9000 katonából áll, ám a korábbi tervek szerint a keret rövidesen, a következő hónapra várt afganisztáni választás után 8300-ra esne vissza.
A pénteken elesett nyolc katona közül három éppen csak betöltötte tizennyolcadik életévét.

A halottak emlékére a Camp Bastion-i bázison gyászünnepséget rendeztek. A tragikus fejlemények kiélezték az afganisztáni brit szerepvállalásról szóló vitát. Az ellenzéki pártok sem kérdőjelezik meg alapvetően a brit jelenlétet, ám bírálják az egység felkészültségét.

Liam Fox konzervatív árnyék védelmi miniszter „katasztrofális” alulfelszereltséggel vádolta meg a fegyveres erőket.

Mint mondta, Gordon Brown kormányfő „nem néz szembe az életveszélyes valósággal és a fenyegetésekkel, hanem inkább a `spinhez`, a közvélemény manipulációjának módszeréhez fordul.

Tény, hogy az ICM-nek a BBC és a The Guardian napilap megrendelésére most elvégzett közvélemény-kutatása szerint a lakosság 46 százaléka támogatja a tálibok elleni harcot, ami 15 százalékos javulást jelez a legutóbbi, 2006-os felmérés óta. Igaz, a megkérdezettek 47 százaléka ellenzi a brit kötelezettségvállalást.

A kormányfő komoly segítséget kapott az ügyhöz, amikor Barack Obama elnök a Sky News politikai főszerkesztőjének, Adam Boultonnak adott exkluzív interjújában “kritikus fontosságúnak” nevezte az amerikai után a második legnagyobb, brit hozzájárulást.

Hétfő délután először állt képviselőtársai elé új minőségében a nemrégiben kinevezett védelmi miniszter. Bob Ainsworth bejelentette, hogy 140 katonát küldenek Ciprusról Afganisztánba.

Az ellenzék elsősorban az egység rendelkezésére álló helikopterek számát kifogásolta. Ezt a nap folyamán többen is cáfolták, köztük a hadsereg szóvívője, Nick Richardson alezredes, aki közölte, egyrészt nem felel meg a valóságnak, hogy nincs elég helikopter, másrészt akárhányat is vetnek be, “sajnálatos módon” a csapatoknak előbb-utóbb elkerülhetetlenül földet kell érniük.

A Downing Street 10. a nap folyamán többször is a leghatározottabban visszautasította, hogy az afganisztáni stratégiával baj lenne, és jelezte, hogy az elmúlt évben egymilliárd fonttal nőtt a védelmi költségvetés.

Gordon Brown nem győzi hangsúlyozni a közvélemény felé, hogy az afganisztáni intervenciónak 2009-ben ugyanaz a célja, mint 2001-ben volt. “Hazafias kötelességről” van szó, hogy az al-Kaida által támogatott terrorista fenyegetést a “forrásnál” próbálják meg megszüntetni, mielőtt az ellenség Nagy-Britanniában indítana támadásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.