Viszonylagos nyugalom volt Fergusonban

A követelések ellenére nem ül össze új esküdtszék Fergusonban, ahol hétfőn nem emeltek vádat a fekete tinédzsert lelövő fehér járőr ellen. Mindeközben a hatósági készültségnek, a hóesésnek és csütörtöki hálaadásnak köszönhetően csillapodni látszanak a kedélyek St. Louis elővárosában.
Missouri kormányzó szóvivője gyorsan eloszlatta mindazok reményét, akik bíztak benne, hogy összeül egy új esküdtszék, és másodszorra talán vádat emelnek a 28 éves Darren Wilson ellen. Mint mondta, a Jay Nixon nem fontolgat ilyesmit.

Nixon maga erről ugyan nem nyilatkozott, de korábban beszámolt a sajtó munkatársainak arról, hogy elégedett a biztonsági előkészületekkel, és a Nemzeti Gárda 2200 fős jelenléte igen nagy segítséget jelent. Bár hétfőn és kedden is sok volt az erőszak a fergusoni utcákon, a szerdai tüntetések már viszonylagos nyugalomban teltek – írja a St. Louis Post-Dispatch.

A csaknem kétharmad részben fekete többségű város több pontját a Nemzeti Gárda fegyveres egységei ellenőrizték. A helyi rendőrség épületénél ezúttal mintegy kéttucatnyian tiltakoztak csupán. 

Kedden az Egyesült Államok mintegy 170 településén tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyek nyomán a rendőrök több mint 400 személyt előállítottak – közülük 58-at Fergusonban, ahol kedd éjjel felgyújtottak egy rendőrautót, és a városháza környékén ablakokat törtek be.

Los Angelesben 200 tiltakozót vettek őrizetbe a hatóságok. A helyi rendőrség a tüntetőknek négy percet adott arra, hogy távozzanak a helyszínről, többek között a rendőrség székháza előtti területről és a környező utcákról. Aki nem távozott, azt őrizetbe vették. A későbbiekben csupán azok szabadulhattak, akik kifizették az 500 dollárnyi óvadékot. A nem fizetők december elsejéig maradnak a fogdában – közölte a rendőrség. 

Harlemben Brown szülei szerdán együtt imádkoztak két, ugyancsak rendőr által megölt fekete fiatal családjával. Brown apja és anyja több nyilatkozatban mély felháborodásának adott hangot amiatt, hogy Wilson előző nap az ABC Newsnak kijelentette: az üggyel kapcsolatban tiszta a lelkiismerete. A szülők új és „tisztességes" eljárást sürgettek.

Az anya, Lesley McSpadden a CBS-nek úgy nyilatkozott, hogy „egyetlen szavát sem" hiszi el a rendőrnek.

A missouri államügyész egy 2013-ban elkészített jelentése szerint egyébként a rendőrök által megállásra felszólított gépkocsivezetők több mint 85 százaléka fekete, és a letartóztatások aránya az afroamerikaiak körében több mint duplája a fehérekének. A város polgármestere, James Knowles – csakúgy, mint az önkormányzati tanács többsége is – fehér.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.