Visszavonul Muktada asz-Szadr

A radikális siíta vallási vezető, az amerikai invázió utáni Irak egy meghatározó alakja a Núri al-Maliki miniszterelnök elleni politikai játszmákba bukott bele.

Visszavonul a politikától Muktada asz-Szadr, a 2003-as szövetséges invázió utáni Irak egyik meghatározó alakja. A radikális síita vallási vezető erről egy honlapjára feltett kézírásos üzenetben tett bejelentést vasárnap. Döntése azt jelenti, hogy a jövőbem semmilyen politikai szerepet nem vállal pártja, a nacionalista Szadrista Mozgalom pedig elhagyja a parlamentet.

Szadr állítólag a Núri al-Máliki miniszterelnök elleni politikai játszmákba bukott bele, az utóbbi években legalábbis látványosan teret veszített a szintén síita kormányfővel szemben. Legutóbbi vitájuk tárgya az idén áprilisban tartandó parlamenti választás volt, amelyen Máliki újra miniszterelnökként akar indulni. Ezt Szadr következetesen ellenzi,

A vallási vezető egy olyan síita család sarja, amely évtizedeken át küzdött a néhai szunnita diktátor, Szaddám Husszein rezsimje ellen . Apját, Mohamed Szadek asz-Szadr ajatollahot 1999-ben gyilkolták meg állítólag a diktátor megbízásából. Idősebb testvérei, Moamel és Musztafa sem élték meg a gyűlölt rezsim bukását. Ő maga 2003-2004-ben, a szövetséges invázió után lett népszerű az amerikai és a vele érkező más külföldi haderő ellen uszító beszédeivel. Az invázió veszteseit, a nyomornegyedekben élő síitaákat sikerült megszólítania a szülővárosától, Nedzseftől Bagdadon át Bászráig.  Hívei többször összetűztek az amerikai egységekkel, egy rivális síita vallási vezető, a béke híveként ismert Mohamed Bakir al-Hakim ajatollah meggyilkolása maitt ellene pedig 2004-ben elfogatóparancsot adtak ki. Saját milíciája, a Mehdi Hadserege 2006-2007-ben több ezer iraki szunnitát rabolt el és kínzott meg, egy évvel később pedig miniháborút vívott az iraki reguláris hadsereggel is. Szadr ekkor Irán vendége volt. Sokan máig Teherán meghosszabbított karjának tartják. Pártjának jelenleg 40 képviselője van a 325 fős bagdadi törvényhozásban.

Szadr most negyvenéves. Bár beszédeivel Irakban milliókat sikerült felsorakoztatnia az ügye mögé, soha nem volt jó szónok, neveltetése ellenére pedig – jegyzik meg a rossznyelvek – vallási kérdésekhez meglepően kevés érzéke van. Visszavonulása után néhány jótékonysági központon kívül az összes irodáját bezáratja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.