Visszavonul John Allen

John Allen, a NATO-erők afganisztáni parancsnoka visszavonul, pedig korábban őt jelölték a NATO európai főparancsnoki posztjára.

Allen 19 hónapot töltött Afganisztánban, de a háborús nyomás mellett az utóbbi időben a média is rászállt. A tábornok belekeveredett ugyanis a volt CIA-főnök, David Petraeus novemberi lemondásához vezető botrányba, később azonban tisztázták. (Petraeusnak azért kellett távoznia, mert viszonyt folytatott életrajzírójával, Paula Broadwell-lel. A botrány akkor robbant ki, miután a féltékeny nő zaklatni kezdte a vetélytársnak tartott Jill Kelley-t, aki megelégelte a leveleket, és feldobta Broadwellt. Allen ellen az volt a vád, hogy több ezer e-mailben flörtölt a floridai Tampa társasági életében középponti szerepet betöltő Kelley-vel.)

John Allen a NATO-erők afganisztáni parancsnoka volt, de nemrég őt jelölték a NATO európai főparancsnoki posztjára is. Most azonban bejelentette, hogy erről felesége egészségi állapota miatt lemond, és visszavonul, írja a Reuters. Közleményében azt is elmondta, nehéz volt meghoznia ezt a döntést, de eddig a családja állt mellette, most viszont ő szeretne felesége és két lánya mellett állni.

Ezzel véget ért a legismertebb katonai vezető karrierje. Barack Obama amerikai elnök és Leon Panetta védelmi miniszter a visszavonulásról szóló keddi közleményeikben egy szót sem ejtettek a kényes levelek kivizsgálásáról, helyette Allen 38 éves katonai pályafutását dicsérgették.

Allen parancsnoksága alatt több olyan botrány is történt, amely növelte a szövetségesekkel szembeni ellenszenvet Afganisztánban. Ilyen volt, amikor felvételek kerültek elő afgán holttestekre ürítő katonákról, vagy amikor egy börtönből származó Koránt égettek el, állítólag véletlenül. Az utóbbi időben az úgynevezett belső támadások is megszaporodtak, amikor az afgán biztonsági erők támadtak NATO-katonákra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.