Visszavonta vallomását a mumbai merénylő

Visszavonta vallomását pénteken a tavalyi mumbai (Bombay) terrortámadást végrehajtó csoport egyetlen életben maradt tagja, azt állítva, hogy júliusi beismerő vallomását kínzással kényszerítették ki belőle.

Egy tíztagú csoport támadta meg tavaly november 26-án a Tádzs Mahal és Oberoi szállodát, egy zsidó kulturális központot és a Victoria pályaudvart. Túszokat ejtettek, majd az indiai kommandósokkal vívott, csaknem három napig tartó harcban 174 ember meghalt, köztük kilenc támadó.

A 21 éves pakisztáni Mohammed Adzsmal Amir Iman - ragadványnevén Kaszab (mészáros) -, akiről feltételezik, hogy a terrorcselekményeket végrehajtó csoport egyetlen életben maradt tagja, a korábbi kihallgatások során elismerte, hogy kapcsolatban állt pakisztáni szélsőségesekkel, és a terrortámadások idején a Victoria pályaudvaron egy tettestársával együtt emberek közé lőtt. A terrorcselekményeknek ezen a helyszínén 52 ember halt meg. A Victoria pályaudvaron akkor készült egyik fényképen látszik egy Kaszabhoz nagyon hasonló férfi gépfegyverrel a kezében. Ezenkívül szemtanúk felismerni vélték benne az illető férfit.

Kaszab azt állította pénteken a felette ítélkező különleges bíróság előtt, hogy turistaként érkezett Mumbaiba húsz nappal a terrorcselekmény előtt, és a rendőrség rövidesen őrizetbe is vette, mert igazoltatták, és pakisztániként gyanút keltett. A merényletek után kihozták cellájából, mert hasonlított a szóban forgó képen lévő férfira. Lőtt sebet ejtettek rajta, hogy azt a látszatot keltsék: részt vett a kommandósokkal vívott pályaudvari tűzharcban - állította Kaszab. Kijelentette: soha nem találkozott Pakisztánban olyan szélsőségesekkel, akik terrortámadást terveztek India ellen.

A fiatal pakisztáni nem először vonta vissza vallomását. Amikor júliusban beismerő vallomást tett, azt mondta: bűnösnek akarja mondani magát mind a 86 pontban, amellyel vádolják, majd hirtelen meggondolta magát, és kijelentette: mindenben ártatlan. Az ügyben illetékes indiai ügyész szerint Kaszab vallomásainak nincs jelentősége, mert rengeteg bizonyíték van ellene.

India szerdán adott át Pakisztánnak egy újabb dossziét, amely állítólag terhelő bizonyítékokat tartalmaz a terrortámadások elkövetői és szervezői ellen. A pakisztáni hatóságok eddig öt hasonló dossziét kaptak, amelyekben - Újdelhi szerint - bizonyítékok voltak arra nézve, hogy Pakisztán területén tevékenykedő szélsőséges iszlamista szervezeteknek közük volt a mumbai terrorcselekményekhez. Iszlámábád eddig elutasította a vádakat, bizonyítékok hiányára hivatkozva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.