Visszavont forradalom Pakisztánban

Újra elfoglalhatja tisztségét Iftihár Mohammed Csaudrit, a pakisztáni legfelsőbb bíróság elnöke, akit 2007 végén távolított el a Pervez Musarraf vezette rezsim.

Több más ellenzéki vezetővel egyetemben házi őrizet alá helyezték Navaz Sarifot, az ellenzéki Pakisztáni Muzulmán Liga – N elnökét. Az intézkedés ellenére a politikus szabadon járhat-kelhet, ahová csak akar – tette hozzá Rehman Malik belügyminiszter.

Sarif nagyszabású demonstrációt – szóhasználata szerint forradalmat – hirdetett hétfőre azért, hogy visszahelyezzék tisztségébe Iftihár Mohammed Csaudrit, a legfelsőbb bíróság elnökét, akit 2007 végén távolított el a Pervez Musarraf vezette rezsim. A PML – N elnöke később visszahívta híveit az utcákról, miután uszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő bejelentette, Csaudri március 21-től újra elfoglalhatja hivatalát. A főbírót 2007 végén távolította el a Pervez Musarraf vezette rezsim, vele együtt száműzött 60 bírótársa közül ötvenhárom már újra gyakorolhatja hivatását.

Gilani bejelentette továbbá: utasítást adtak arra, hogy engedjék szabadon a bebörtönzött ellenzékieket, és állítsák helyre a gyülekezés szabadságát. A főbíró visszahelyezésének hírére több száz híve ünnepelt iszlámábádi otthonánál.

Aszif Ali Zardari államfő mindeddig ellenállt az ellenzéki erők és a jogászok mozgalma követelésének, hogy Csaudrit visszahelyezzék tisztségébe, mert úgy gondolja, hogy a főbíró beleavatkozik a politikába, és nem mellesleg az ő hatalmára is veszélyt jelenthet. Csaudri soha nem nézte jó szemmel az államfőt – Benazir Bhutto meggyilkolt exkormányfő özvegyét – körüllengő korrupciós ügyeket. A „Mr. 10 százalék” gúnynéven emlegetett, 1,8 milliárd dolláros magánvagyonnal rendelkező Zardari ezek miatt kétszer is ült börtönben, legutóbb 1997 és 2004 között.

Enyhítendő a belpolitikai feszültséget Csaudri visszahelyezééről  egy vasárnap éjjeli tanácskozáson döntött a kormány, az államfő és Asfak Kajani, a hadsereg vezérkari főnöke.

Iftihár Mohammed Csaudri. Integető köszönet a támogatóknak.
Iftihár Mohammed Csaudri. Integető köszönet a támogatóknak.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.