Visszavágó a berlini elnöki palotáért

Elnökválasztási kampány hivatalosan nem létezik Németországban, így nincsenek se nagygyűlések, se tévéviták. A posztra a legesélyesebb a hivatalban lévő Horst Köhler, kihívója ugyanaz a Gesine Schwan, akit öt évvel ezelőtt egyszer már legyőzött.

Szűken fognak ülni szombaton a Reichstag plenáris termében, a 612 parlamenti képviselő helyett ugyanis 1224 elektort kell elhelyezni az üvegkupola alatt. Sorrendben ugyanis tizenharmadik alkalommal hívják össze a Szövetségi Gyűlést: a felerészben a Bundestag-képviselőkből, felerészben a tartományi parlamentek tagjaiból és neves közéleti személyiségekből álló testület – a szövetségi köztársaság és demokratikus alkotmánya hatvanadik születésnapján - választja meg ugyanis Németország új államfőjét.

A posztra a legesélyesebb a hivatalban lévő Horst Köhler, a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatóját 2004-ben a CDU/CSU és az FDP alkotta polgári oldal küldte ringbe. Kihívója ugyanaz a Gesine Schwan, akit öt évvel ezelőtt egyszer már legyőzött. A szociáldemokraták és a zöldek által támogatott politológus-professzor mellett a Balpárt színeiben indul a Tetthely-krimisorozatból Ehrlicher felügyelőként ismert színész, Peter Sodann. A szélsőjobboldali NPD és DVU Frank Rennicke „dalszerzőt” jelöli. Az első két körben a győztesnek abszolút többséget kell szereznie, a harmadikban elég az egyszerű többség.

Európa vezető gazdasági hatalmában a köztársasági elnöknek nincs politikai hatalma, az államfői rezidenciaként szolgáló Bellevue-kastélyért folyó versengésnek azonban van politikai tétje. Négy hónappal a Bundestag-választás előtt közvetve méri össze erejét a nagykoalícióban egymással kormányzó két nagy rivális néppárt.

Elnökválasztási kampány hivatalosan nem létezik Németországban, így nincsenek se nagygyűlések, se tévéviták. Mégis mind Köhler, mind az országot keresztül-kasul beutazó Schwan igyekezett bal-, és jobboldalról egyaránt elektorok támogatását megszerezni.

Az államfő éppen az NSZK-születésnapja alkalmából elmondott ünnepi beszédében méltatta a szociális-jóléti államot, illetve sürgetett ökológiai forradalmat. Schwan a konzervatív pártokból kiábrándult Szabad Választók, illetve a Balpárt felé tett gesztusokat. Főleg ez utóbbival kavart indulatokat az SPD-ben, amikor azt mondta: szerinte nem volt jogállam az NDK, de az sem igaz, hogy a bukott kommunista diktatúra a polgári törvénykezés minden területén lábbal tiporta volna a jogállamiságot.

Horst Köhler

Horst kicsoda? – harsogta gúnyosan öt évvel ezelőtt a Bild Zeitung. A befolyásos bulvárlap azóta egészen más stílusban ír az ismeretlen közgazdászból a legnépszerűbb német politikussá avanzsált Horst Köhlerről, aki egy közvetlen választáson hetven szá-zalékos szavazói támogatást kapna.

Köhler 1981-ben lépett be a CDU-ba. A bonni gazdasági tárcánál államtitkári posztig vitte, majd Gerhard Schröder szociáldemokrata kancellár jelöltjeként a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója lett. A piaci liberális „stigmától” jóval a gazdasági válság előtt megszabadult, az Afrika-rajongó, s a fekete kontinens felemelkedését aktívan támogató 66 éves államfő többször figyelmeztetett a németországi társadalmi különbségek riasztó növekedésére, a középosztály zsugorodására, a kapzsi menedzserek által űzött „kaszinó-kapitalizmus” veszélyeire.

Gesine Schwan

Sokáig ingadoztak a német szociáldemokraták, hogy a 2004-es vesztest indítsák-e ismét az államfői posztért. Az SPD-ben töb-ben is bánják, hogy a köztársasági elnök-jelölt megint a 66 éves Gesine Schwan lett. Az éles eszű, remek humorú és náciellenes családból származó politológus – a Transparency Internationalt alapító Peter Eigen felesége - ugyanis minden csak éppen nem fe-gyelmezett pártkatona. Az Odera menti Frankfurtban működő Viadrina Európa Egyetem volt rektora különösen a szegények kirekesztettsége, a nők hátrányos megkülönbözetése és az oktatás piaci alapú reformja miatt osto-rozza a politikusokat. Míg Köhlert a tekintélyes Die Zeit a nép igazi képviselőjének nevezte, Schwanról azt írta: Németországnak az asszony által megtestesített változásra van szüksége.

A Szövetségi Gyűlésben rendkívül kiegyensúlyozottak az erőviszonyok, az új államfő személye az „átszavazókon” és kisebb pártok képviselőin múlhat. A CDU/CSU-nak 497, az SPD-nek 418, az FDP-nek 107, a zöldeknek 95, a Balpártnak 90, a többi pártnak összesen 17 elektori helye van.

Gesine Schwan és Horst Köhler.
Gesine Schwan és Horst Köhler.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.