Visszautasított rakétabarter

Elfogadhatatlannak nevezte Robert Gates az orosz elnök ajánlatát, hogy az Egyesült Államok és Oroszország kölcsönösen mondjon le a rakétavédelmi elképzeléseiről. Washington vérig sértődött a Barack Obama megválasztására időzített orosz fenyegetésen.

Elfogadhatatlannak nevezte Robert Gates amerikai védelmi miniszter Dmitrij Medvegyev orosz elnök ajánlatát, hogy Moszkva letesz a kalinyingrádi rakétavízióiról, ha az Egyesült Államok is lemond Közép-Európába telepítendő rakétapajzsáról. Az ajánlatot Medvegyev egy francia lapban ma megjelent nyilatkozatában tette.

"Néhány órával az amerikai elnökválasztás vége után az orosz elnök azzal válaszolt, hogy rakétákat telepít Kalinyingrádba. Az új kormányzat nem érdemelt ilyen  fogadtatást" – mondta Gates aznap Ukrajna és a NATO védelmi minisztereinek tallinni tanácskozása után. Az észak-atlanti szövetség főtitkára, Jaap  de Hoop Scheffer szerint az „ilyen provokatív megjegyzések feleslegesek és szerencsétlenek”.

Minden országnak joga van szabadon  megválasztani biztonságpolitikai irányultságát... ez olyan alapelv, amelyből  nem engedünk” – tért át a NATO-főtitkár Ukrajna esetleges csatlakozására a szervezethez, elutasítva az ezt ellenző Oroszország által hangoztatott fenntartásokat. Az ukránok többsége egyébként elutasítja az ország NATO-csatlakozását.

Az Észtország fővárosában zajló találkozó Ukrajna és a NATO biztonsági stratégiájának összehangolására és az ukrán véderőreform értékelésére biztosít  fórumot. Szó lesz arról is, milyen mértékben felkészült a katonai  szövetséghez csatlakozni kívánó Ukrajna arra, hogy részt vegyen NATO vezette műveletekben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.