Visszatérne Kadhafi fia

Szaadi Kadhafi szerint terjed a lázadás, ő pedig az élére állna az új hatalommal szembeszegülő ellenzéknek, a tavaly megdöntött rezsim híveinek.

Szaadi Kadhafi az al-Arabíja televíziónak adott interjút. Ebben azt mondta,hogy vissza akar térni Líbiába, mert az emberek 70 százaléka nem elégedett a jelenlegi helyzettel. „Már most is tapasztalható a lázadás, amely napról napra terjed, és az egész országot elborítja majd”  – fogalmazott a tavaly október 20-án elfogott és meglincselt diktátor, Moammer Kadhafi fia. Ahogy hangoztatta, „a líbiai népet bűnbandák kormányozzák”. Szerinte eljön majd a nap, amikor a líbiaiak képesek lesznek végezni ezekkel a bandákkal, de ha visszatér, ő majd megpróbálja megakadályozni a megtorlásokat és a bosszút.

Líbiában az egykor ellenzéki Nemzeti Átmeneti Tanács hatalomra kerülésével sem állt teljesen helyre a nyugalom, az egy-egy terület felett az ellenőrzést gyakorló milíciák nem minden esetben hajlandók a fegyverletételre, és megesik, hogy összetűzésbe keverednek a kormányerőkkel is. Érkeznek hírek arról is, hogy a Kadhafi-rezsim hívei kínzásoknak esnek áldozatul a börtönökben.

A 38 éves Szaadi Kadhafi tavaly augusztusban menekült Nigerbe, Líbia déli szomszédja pedig humanitárius okokra hivatkozva is menedéket adott neki, és az Interpol érvényben lévő letartóztatási parancsa ellnére sem hajlandó kiadni. Az új líbiai vezetés azt állítja, hogy a Kadhafi-fiú korábban, az ország labdarúgó szövetségét vezetve erőszakkal, illetve megfélemlítéssel szerezte meg vagyonát.

Szaadi Kadhafi korábban futballozott, és 2003-ban a első osztályú csapat labdarúgója is lett a Kadhafi-rezsim egyik nagy nyugati szövetségesének számító Olaszországban, Perugiában. Ám nem sokat járt a klub pályáján. Még abban az évben nyolc hónapra felfüggesztették, mert anabolikus szteroidot találtak a szervezetében. 2004-ben felhagyott a futballkarrierrel. (A még Silvio Berlusconi vezette olasz kormány egy légitámaszpont biztosításán túl látványosan kimaradt a Líbia elleni tavalyi NATO-akcióból és a rendezésből is.)

Szaadi Kadhafi egy időben a hadsereg egyik elitegységét vezette, de nem ő volt az apja által kijelölt utód, és a forradalom alatt inkább menekülőre fogta a dolgot, ráadásul amíg néhány testvére és anyja Algériát választotta, ő Nigerbe ment. Fénykorában állítólag évi 250 millió dollár körüli összeget tapsolt el kábítószerre és népes kíséretére, amellyel általában folyton világ körüli úton volt. Bátyját, a kijelölt utódnak számító Szaif al-Iszlám Kadhafit novemberben fogták el a nigeri határ közelében. Bár a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is kérte a kiadatását, őt Líbiában fogják a törvény elé állítani.

Szemétszállítás Kadhafi óriásportréjával a háttérben Tripoliban. Jelentkezett a múlt
Szemétszállítás Kadhafi óriásportréjával a háttérben Tripoliban. Eltakarítják a múltat?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.