Visszatérne az orosz cári család

A Romanov orosz cári család tagjai végleg hazatelepülnének, de nem magánszemélyként, hanem történelmi intézményként, ehhez azonban az szükséges, hogy az állam meghatározza viszonyát az uralkodóházhoz - mondta el pénteki sajtóértekezletén Alekszandr Zakatov, a család hivatalvezetője.

Zakatov hangsúlyozta, hogy a hazatérés nem a monarchia helyreállítását jelentené, s a Romanovok például jótékonysági és  kulturális projektekkel foglalkozhatnának. Korábban már az is  elhangzott, hogy kártérítési igényeket sem támasztanának.

Ugyancsak feltételként jelölte meg a politikai repressziók  áldozataivá vált Romanovok és a hozzájuk közelállók teljes  rehabilitálását. Megelégedéssel szólt arról, hogy eddig 18 személyt  rehabilitáltak már, de kijelentette: további 11 személy vár  rehabilitálására, köztük a II. Miklós cárral és családjával  kivégzett orvos, lakáj, szakács és szobalány.

Zakatov felvetette, hogy adják vissza a földrajzi objektumok  történelmi neveit, és változtassák meg azokat, amelyek hóhérok nevét  viselik. Elismerte, hogy a cári birodalomban sem volt minden a  legnagyobb rendben, de úgy vélte, arra nem volt példa, hogy  hóhérokról neveztek volna el utcákat.

Az újságírók megkérdezték, hogy a Romanovok családtagokként  tekintenek-e a tavaly Jekatyerinburg mellett talált földi  maradványokra. Zakatov szerint ezzel kapcsolatban sok kétely van, és  az orosz ortodox egyház nem fogadja el az eddigi számos vizsgálat  eredményeit, az egyház álláspontja pedig a család számára  meghatározó.

Az egyház nem ismerte el a cár földi maradványainak eredetiségét  bizonyító vizsgálatokat sem, noha azokat több családtag  maradványaival együtt a Romanovok hagyományos temetkezési helyén, a szentpétervári Péter-Pál erődben helyezték végső nyugalomra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.