Visszatérhettek az első lakók Fukusimába

Egyelőre 350 kitelepített lakó térhetett vissza otthonába három hónapra. A több mint 54 ezer ember négy év múlva mehet vissza, az erőmű teljes leszerelése negyven évet vesz igénybe.

A két évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban megrongálódott erőmű húsz kilométeres körzetén belül fekvő Tamura nevű település 350 kitelepített lakója térhetett vissza otthonába három hónapra. A japán hatóságok először engedélyezték, hogy a fukusimai erőmű környékén lakók huzamosabb időre visszamehessenek a területre - jelentette pénteken a japán média.

Két évvel a nukleáris baleset után a Fukusima prefektúra nagy részén jelentősen csökkent ugyan a radioaktivitás, de nagy területek továbbra is erősen sugárszennyezettek, és a japán hatóságok becslése szerint több mint 54 ezer ember legkorábban négy év múlva térhet vissza otthonába. Jelenleg is nagy erőkkel folyik a terület sugármentesítése.

A 2011. március 11-ei földrengésben és szökőárban súlyos károk keletkeztek a Fukusima-1 atomerőműben, három reaktormag megolvadt, és hasadóanyagok kerültek a légkörbe. Az erőmű környékéről 80 ezer embert telepítették ki.

Azóta elvégezték a reaktorok úgynevezett „hidegleállítását”, és idén megkezdik az elhasználódott fűtőrudak kiemelését a hűtőmedencékből. A megolvadt reaktormagokat legkorábban kilenc év múlva távolítják el, a megrongálódott erőmű teljes leszerelése pedig szakértők becslése szerint legalább negyven évet vesz igénybe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.