Visszatérhet a száműzött elnök

Roberto Micheletti ideiglenes hondurasi elnök már nem ellenzi a néhány hete puccsal megbuktatott elődje, Manuel Zelaya hazatérését, és azt sem, hogy Zalaya visszakapja az államfői tisztséget

Az ideiglenes államfő azonban  engedményeket akar a még mindig húzódozó gazdasági vezetők meggyőzésére - állította csütörtökön egy név nélkül nyilatkozó kormányzati tisztségviselő. Az illető - aki állítólag közeli apcsolatban van Roberto Michelettivel - azt mondta, hogy az ideiglenes államfő már tájékoztatta a konfliktusban közvetítő Costa Rica-i elnököt, Oscar Arias-t: nyitva áll az ajtó azelőtt, hogy Zelayát visszahelyezzék tisztségébe. A tisztségviselő szerint Micheletti számos változtatást akar az Arias által a múlt héten előterjesztett kompromisszumos tervezetben, ami a száműzött Manuel Zelayát egy koalíciós kormány elnökeként helyezné vissza posztjára.

Roberto Micheletti ideiglenes hondurasi elnök már nem ellenzi Manuel Zelaya hazatérését
Honduras' interim President Roberto Micheletti speaks to the press inside the Presidential residency in Tegucigalpa, July 28, 2009. Honduras' coup leaders came under new pressure on Tuesday to allow Zelaya's return to power as the United States revoked visas for four members of the de facto government.The stickers on the chest of Micheletti reads, "Made in Honduras". REUTERS/Edgard Garrido (HONDURAS POLITICS CONFLICT IMAGES OF THE DAY)

Így az eredetileg tervezettnél erősebb biztosítékok kellenek arra, hogy Zelaya nem próbálja meg megváltoztatni az alkotmányt (éppen ezen kísérlete miatt buktatták meg június végén). Garancia kell arra is, hogy nem akadályozza majd egy új államfő megválasztását a novemberre tervezett szavazáson.

Az üzleti körök egyik szóvivője szerint lehetséges a tárgyalás, feltéve, ha kapnak néhány biztosítékot, például arra, hogy Zelaya nem jelölteti magát novemberben.

Csütörtökön Zelaya több ezer híve csapott össze a rendőrséggel a hondurasi főváros, Tegucigalpa egyik piacán. A rendőrök könnygázzal oszlatták fel a tömeget. Közben egy tüntető fejlövést kapott, s súlyosan megsérült: de azt egyelőre nem tudni, ki lőtt rá. A Vöröskereszt szóvivője szerint a tüntetők megtámadtak egy mentőautót, s három vöröskeresztes alkalmazottat megvertek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.