Visszatámadt a bukott elefántcsontparti elnök

Nehézfegyverekkel lőtték szombaton kora este Elefántcsontpart gazdasági fővárosában, Abidjanban azt a szállodát, ahol Alassane Ouattara megválasztott elnök hivatala működik több mint négy hónapja.

Laurent Gbagbo korábbi elnök, aki elvesztette a választásokat, de nem hajlandó átadni hivatalát, tagadta, hogy az ő katonái támadták volna a Golf hotelt.

Hírek szerint egy órán át támadták aknagránátokkal és RPG páncéltörő rakétákkal a nagyváros tengerparti övezetében fekvő szállodát. A komplexumot védő ENSZ-katonák viszonozták a tüzet. Egy kéksisakos megsebesült.

Gbagbo hírek szerint továbbra is a Ouattarát támogató fegyveresek által körülzárt elnöki palotában rejtőzködik, ahol napokkal ezelőtt állítólag válogatott embereivel elbarikádozta magát. Két városrész továbbra is a volt elnökhöz hű fegyveresek kezén van.

Péntek délután ismét elkezdett műsort sugározni az állami televízió. Az ENSZ közlése szerint "hazugságokat és propagandát" terjesztő csatorna két napra elsötétült, miután a Ouattarát támogató fegyveresek behatoltak Abidjanba. Megfigyelők szerint a televízió fontos eszköz Gbagbo kezében ahhoz, hogy maga mögött tudja támogatóit, és életben tartsa az ellenállást. A volt elnök a szavazatok 46 százalékát szerezte meg a november végi elnökválasztáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.