Visszaszóltak Cameronnak

Jean-Claude Juncker jelölése az Európai Bizottság elnöki tisztségére nem sérti az EU működéséről szóló szerződést – reagált a német kormányszóvivő a brit minisztereelnök több európai lapban is megjelent írására. Ebben Cameron kifejtette, hogy a luxemburgi politikus bizottsági elnökké jelölésének módja nem fér össze az unió életét szabályozó megállapodásokkal. Steffen Sei­bert berlini tájékoztatóján felidézte: Jun­ckert az Európai Néppárt jelölte a bizottság élére, amikor a tavasszal egy kongresszuson csúcsjelöltté választották. Hangsúlyozta, hogy Angela Merkel kancellár „pártelnöki minőségében vett részt a dublini kongresszuson, és ennélfogva egészen biztosan nem sértette meg az EU-szerződéseket".

Támogatásáról biztosította Jun­ckert az Európai Parlament legnagyobb baloldali és jobboldali frakciója is – írta a BBC. Cameron cikkére utalva Manfred Weber, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetője hangsúlyozta: „Minden szinten egyre erősebb Juncker támogatottsága." Szerinte egy másik jelölt kiválasztása alkotmányos válságot idézne elő. Weber hozzátette: Nagy-Britannia „csak egy a huszonnyolc ország közül, és nincs vétójoga" a következő bizottság kinevezésekor.

Junckert senki sem választotta meg semmilyen európai uniós tisztségre – írta Cameron az említett cikkben. Mint az MTI felidézi, a konzervatív párti brit kormányfő több korábbi nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy nem fogadja el a Londonban túlzottan föderalistának tartott luxemburgi jelölését. Az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője, Hannes Swoboda úgy fogalmazott: „Megerősítjük, hogy Jean-­Claude Junckert, az EP legnagyobb képviselőcsoportjának jelöltjét illeti a jog, hogy megfelelő munkaprogram bemutatásával próbálja elnyerni a többség támogatását a parlamentben." Az EU-alapszerződés (a lisszaboni szerződés) szerint a tagállamoknak figyelembe kell venniük az európai parlamenti választások eredményét, amikor javaslatot tesznek a következő bizottsági elnök személyére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.