Visszanyerte szabadságát a pakisztáni atombomba "atyja"

Visszanyerte szabadságát Abdul Kadír Hán atomtudós, a pakisztáni atombomba "atyja". Hán 2004 óta volt házi őrizetben Pervez Musarraf akkori pakisztáni elnök parancsára, miután a tudós a televízióban bevallotta, hogy nukleáris titkokat adott el Iránnak, Észak-Koreának és Líbiának.

A pakisztáni legfelsőbb bíróság pénteki döntése alapján visszanyerte szabadságát Abdul Kadír Hán atomtudós, a pakisztáni atombomba  "atyja".

Hán 2004 óta házi őrizetben volt Pervez Musarraf akkori pakisztáni elnök parancsára, miután a tudós a televízióban bevallotta: igazak az ellene hozott felhozott vádak, amelyek szerint nukleáris titkokat adott el Iránnak, Észak-Koreának és Líbiának. A vallomás nyomán Musarraf megkegyelmezett neki, így súlyos börtönbüntetés helyett csak házi őrizetre ítélték. A legfelsőbb bíróság bejelentését Hán ügyvédei is megerősítették.

A prosztatarákkal kezelt 72 éves tudós házi őrizete az utóbbi hónapokban enyhült. Találkozhatott barátaival, és interjúkat is adhatott a sajtónak az új, polgári kormány márciusi hatalomra jutása  után. Hán nyilatkozataival alaposan feldühítette a hadsereget, miután arra tett utalásokat, hogy a nukleáris anyagok külföldre csempészéséhez köze volt a katonai vezetésnek, sőt Musarraf elnöknek is, aki egyben a hadsereg főparancsnoka volt.

Iszlámábád szerint Abdul Kadír Hán ügye lezárult, de a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos információk és anyagok terjesztését vizsgáló amerikai és nemzetközi szakértők még mindig kihallgatnák a pakisztáni atomtudóst. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tavaly azt állapította meg, hogy Hán hálózata 12 különböző országban folytatott tevékenységet. Januárban az amerikai külügyminisztérium szankciókat rendelt el 13 magánszeméllyel és három magánkézben lévő céggel szemben, mert kapcsolatban álltak Hánnal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.