Visszalépett a legesélyesebb Fed-elnökjelölt

Visszalépett a szaksajtó által legesélyesebbnek tartott utódjelölt, Lawrence Henry Summers vasárnap attól, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) új elnöke legyen. A jelenlegi elnök, Ben Bernanke megbízatása 2014 januárjában jár le.

Barack Obama amerikai elnök elfogadta volt vezető gazdasági tanácsadójának döntését, aki a közleménye szerint vonakodva arra a következtetésre jutott, hogy a kinevezését véglegesítő szenátusi jóváhagyási folyamat elkeseredett küzdelemhez vezethet, ami nem szolgálja sem a Fed, sem a kormány, sem a gazdaságélénkítés érdekeit.

Summerst több szenátor is bírálta, amiért a kilencvenes években Bill Clinton pénzügyminiszterreként ennyhített a bankfelügyeleti szabályokon. A 2008-as pénzügyi válság után ez kifejezetten rossz pontnak számít, főleg a demokraták körében, ami további gondokat okozhat Obamának a kinevezési folyamatban. Az elnök a várakozások szerint hamarosan nyilvánosságra hozza, hogy kit szán utódul. Summers visszalépése után a poszt egyik legesélyesebb várományosának Janet Yellent, a Fed jelenlegi alelnökét tartják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.