Visszalépett a bolgár EU-biztosjelölt

Rumjana Zseleva bolgár EU-biztosjelölt elállt a jelöltségtől, és lemondott külügyminiszteri tisztségéről is - közölte kedden Strasbourgban az Európai Néppárt.

A jelölt lemondó levelet írt Bojko Boriszov bolgár kormányfőnek. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden Brüsszelben bejelentette, hogy tudomásul veszi Rumjana Zseleva biztosjelölt visszalépését. Egyúttal közölte, hogy Bojko Boriszov bolgár kormányfő értesítette, hogy Szófia a Világbank jelenlegi alelnökét, Krisztalina Georgievát jelöli Zseleva utódjául. Rumjana Zseleva múlt keddi brüsszeli meghallgatása kezdetén az EP illetékes szakbizottsága előtt össztűzbe került. Azzal vádolták meg, hogy vagyonnyilatkozatában elhallgatja - illetve EP-képviselővé választásakor, 2007-ben beadott nyilatkozatában elhallgatta - egy tanácsadó cég tulajdonlását. Hétfőn az EP jogi szolgálata a mostani vagyonnyilatkozatban nem talált semmi kifogásolhatót, de a 2007-es pénzügyi érdekeltségi nyilatkozatot illetően nem tudott egyértelmű következtetésre jutni.

Visszalépett a bolgár EU-biztosjelölt
Szófia, 2010. január 19. 2009. július 27-én a bolgár parlamentben készült kép Rumjana ZSELEVA új bolgár külügyminiszterről, aki 2010. január 19-én lemondott posztjáról és visszavonta EU-biztosi jelölését. Zseleva a humanitárius segítségnyújtási tárca élére került volna. (MTI/EPA//Vaszil Donev) *** Local Caption *** 00000401808008

Zseleva a múlt keddi meghallgatás során - amikor a vagyonnyilatkozati heves vita félretétele után áttértek a szakmai kérdésekre - többek megítélése szerint nagyon gyenge válaszokat adott számos szakkérdésre.

Európai parlamenti folyosói értesülések szerint a keddi strasbourgi pártközi egyeztetésen Zseleva mellett csak a jobbközép néppárti frakció állt ki, a szocialisták, a liberálisok és a zöldpártiak elzárkóztak támogatásától.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.