Visszakozott a román külügyminiszter

Románia nem mondhatja fel egyoldalúan az igazságügyi reform folyamatának megfigyelésére létrehozott együttműködési és ellenőrzési mechanizmust, és nem szabad megakadályoznia Horvátország európai uniós csatlakozását - hangsúlyozta szerdán Bukarestben a román kormány ülésén részt vevő Traian Basescu.

A román államfő arra kérte a végrehajtó testületet, hogy ne próbálja összekötni a két témát a schengeni csatlakozás ügyével. Basescu megnyilatkozásával lényegében állást foglalt Teodor Baconschi külügyminiszter két nappal korábban megjelent lapinterjújának alapgondolatával szemben.

A román diplomácia vezetője az Adevarul című napilap kérdéseire válaszolva figyelmeztette az Európai Uniót: országa kész akár egyoldalúan "felrúgni" ezt a mechanizmust, vagyis a jövőben nem engedi az igazságügy terén végrehajtott reformok uniós ellenőrzését, ha – a francia és német nyomásnak engedve – kettős mércét alkalmaznak vele szemben a schengeni csatlakozást illetően. Kilátásba helyezte az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus egyoldalú felmondását, ha azt - mint fogalmazott - nyomásgyakorlásként alkalmazzák Romániával szemben. Sőt, nem zárta ki azt sem, hogy országa feltételeket szabhat Horvátország EU-csatlakozásával kapcsolatban, ha Brüsszel az ellenőrzési mechanizmus mellőzésével bólintana rá Zágráb integrációjára.

Bukaresti szakértők és sajtókommentátorok élesen bírálták Baconschit a zsarolás miatt, sőt, az Evenimentul Zilei című napilap neves publicistája egyenesen azt állította, hogy a külügyminiszter Basescu sugalmazására tette ezt. A szerdai kormányülésen Basescu mindenesetre leszögezte: Románia nem mondhatja fel egyoldalúan az igazságügyi reform folyamatának megfigyelésére hozott együttműködési és ellenőrzési mechanizmust, és nem szabad megakadályoznia Horvátország európai uniós csatlakozását.

A külügyminiszter szerdán már úgy nyilatkozott, hogy Románia támogatni fogja Horvátország EU-csatlakozását. Úgy vélte, hogy az interjúban olvasható szavait a sajtó kiforgatta, pedig szerinte ő világosan fogalmazott, s szavaiból nem következik az, hogy Románia akadályozni vagy késleltetni próbálná a másik balkáni ország belépését az EU-ba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.