Visszaköszön a Tavares-jelentés

Folyamatosan ellenőrizné az alapértékek betartását az Európai Parlament.

Az uniós értékeknek és a csatlakozási feltételeknek való folyamatos megfelelést ellenőrző új mechanizmus létrehozását sürgette az Európai Parlament (EP) alapjogi szakbizottságában hétfő este elfogadott jelentéstervezet. A belga liberális képviselő, Louis Michel nevével fémjelzett jelentés – melyet a képviselők végül több módosítás után 38 igen, 18 nem és 5 tartózkodás mellett fogadtak el – az uniós értékek helyzetét elemzi, és merít a Tavares-jelentés ötletéből, amikor új, „koppenhágai mechanizmus” létrehozását szorgalmazza. Ez objektív módon mérné, hogy a tagállamok a csatlakozás után is az európai értékeknek és alapjogoknak megfelelően működnek.

– Ellenőrző és szankciós eszközöket kell teremteni – mondta Michel a szakbizottság ülése után az EP sajtószolgálata szerint. 

A jelentéstervezet szerint az új koppenhágai mechanizmus ellenőrizné a tagállamok megfelelését, kötelező ajánlásokat tenne, és szankciókat foganatosítana a tilosban járó tagállamokkal szemben, ami akár az uniós forrás befagyasztását is jelentheti. A képviselők a lisszaboni szerződés hetes cikkének módosítását is javasolják (amely akkor lép életbe, ha egy tagállam esetében világos kockázata van az uniós értékek megszegésének - a szerző megj.), hogy elválasszák a „kockázatot”, és az értékek tényleges megsértését. A szöveg sürgeti a „koppenhágai bizottság” létrehozását is, amelynek keretében az EP által kinevezett, alapjogokkal foglalkozó szakértők folyamatosan figyelnék, hogy a tagállamok betartják-e az uniós értékeket. A jelentéstervezetről várhatóan február végén szavaz az EP plenáris ülése.

A szavazás legfontosabb üzenete, hogy további lépésekre van szükség az uniós értékeket részletező kettes cikk érvényesülése érdekében – mondta lapunknak Göncz Kinga, szocialista EP-képviselő, a szakbizottság tagja. Kifejtette, a jelentéstervezet korai jelzőrendszer kialakítását javasolja, amely jelzést adhat, ha valamelyik tagállamban rossz irányba mennek a dolgok, illetve világos szankciórendszert is ajánl, hogy el lehessen érni változást a tagállamnál. – Nem lehet azt mondani, hogy a Tavares-jelentést elfelejtették volna – értékelte a szavazás jelentőségét Göncz Kinga. A képviselő kiemelte, fontos, hogy a parlament még azelőtt részletezte elvárásait, hogy a bizottság tavasszal javaslatot tenne arra, a jelenlegi eszközökkel hogyan lehet az uniós értékeknek érvényt szerezni, és hogyan kellene módosítani az alapszerződést ennek érdekében.

A jelentéstervezet egyébként számos alapjoggal és társadalmi csoport védelmével foglalkozik, a melegek jogaitól kezdve az igazságszolgáltatás függetlenségééig. A dokumentum kitér a hajléktalanok helyzetére is, és leszögezi, hogy azok a nemzeti vagy helyi szintű jogszabályok, illetve politikák, amelyek kriminalizálják a szükséget szenvedőket, az alapvető jogok megdöbbentő és embertelen megsértésével egyenlők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.