Fico percek alatt újra szocialista lett

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) szlovák kormánypárt teljes jogú tagja lett az Európai Szocialisták Pártjának (PES) - jelentette be Ondrej Macura, a Cseh Szociáldemokrata Párt sajtóosztályának vezetője.

Az Európai Szocialisták Pártjának prágai kongresszusán a Robert Fico vezette Smert  nagy többséggel a szervezet teljes jogú tagjai közé választották. Az elnökség javaslatát a szavazásra jogosult küldöttek 93,03 százaléka támogatta. A döntést a Magyar Szocialista Párt tagjai és a belga szociáldemokraták ellenezték,  továbbá egy-egy német és ciprusi képviselő is nemmel voksolt. Az MSZP kezdeményezte, hogy az Európai Szocialisták Pártja újabb monitoring bizottságot állítson fel, amely figyelemmel követné a szélsőséges és kifejezetten a kisebbségek ellen irányuló politikai megnyilvánulásokat Szlovákiában.

A Smer ideiglenes tagságát 2006-ban azután függesztették fel, hogy a párt koalícióra lépett a nacionalista Szlovák Nemzeti Párttal (SNS). A PES többsége szerint az elmúlt három év azt bizonyította, hogy a Smer fokozatosan csökkentette az SNS politikai súlyát és szocialista politikát folytatott. Konkrétan méltatták, hogy a Smer a novemberi megyei választásokkor nem kötött koalíciót az SNS-szel.

Vadai Ágnes, az MSZP országos elnökségének tagja lapunknak nyilatkozva kifejtette, 2006 októbere óta semmilyen változás sem következett be a szlovák kormánykoalíció összetételében, ezért ellenezték a Smer-SD befogadását az európai szocialista pártcsaládba. A szlovák államnyelvtörvény nemrég jóváhagyott módosítása felborította az államnyelv és a kisebbségi nyelvek védelme között fennálló kényes egyensúlyt. Ezt Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa is megállapította. Mindezek következtében  Robert Fico és a szlovák kormány korábbi határozott ígérete ellenére a magyar és más szlovákiai kisebbség helyzete folyamatosan romlik. Ráadásul a szélsőséges nézetek és a populizmus Európa szerte egyre erősödnek. Emiatt is kockázatokat rejt magában  az Európai Szocialisták Pártjának döntése – hangsúlyozta a magyar politikus, aki szerint  a monitoring bizottság a jövő év elején állhat fel, és magyar tagja is lesz.

Megkeresésünkre Juraj Horváth, a Smer nemzetközi titkára – aki a pozsonyi parlament külügyi bizottságának elnöke is – leszögezte: a meggyőző többséggel meghozott döntés igazolja, hogy a szlovák párt következetes, szociáldemokrata értékrenden alapuló politikát folytat, amelyet a külföldi testvérpártok is elismernek.

 - Remélhetőleg javulni fog a Smer és az MSZP kapcsolata is. Ehhez jó alapot teremthet Lendvai Ildikó és Robert Fico múlt vasárnap esti prágai találkozója, amelyet ugyan távolról sem a  nézetazonosság jellemzett, viszont a párbeszéd konstruktív volt – közölte. Arra a kérdésünkre, hogy mi a véleménye az MSZP kezdeményezéséről, a szlovák politikus igy válaszolt: - A monitoring bizottság felállításáról Prágában nem született döntés, ennek ellenére Szlovákiában bárkit szívesen fogadunk. Természetesen akkor is, ha tényfeltáró szándékkal érkezik – tette hozzá. Jirí Paroubek pártelnök szerint a cseh szocdemek (CSSD) nagy sikere is a Smer befogadása, amiért hosszasan és intenzíven küzdöttek.

A Smer teljes jogú tagságáról egyébként vita nélkül, más javaslatokkal együtt néhány perc alatt döntöttek. A kétnapos tanácskozáson elsősorban az európai szociáldemokrácia jövőképéről és a klímaváltozások elleni lépésekről folytatott eszmecserét a mintegy ezerkétszáz küldött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.