Visszakaphatja a fegyverét a gyilkos polgárőr

George Zimmermanra – akit a messzire visszhangzó ügyben tegnap felmentettek a gyilkosság vádja alól – valószínűleg szövetségi polgári per vár. New Yorkban és más amerikai nagyvárosokban vasárnap este több ezer ember ment ki az utcákra igazságot követelni az áldozatnak, Trayvon Martinnak.

Los Angelestől New Yorkon át Washingtonig az Egyesült Államok több nagyvárosában is tartottak tüntetéseket vasárnap este, nem sokkal azután, hogy az esküdtszék felmentette a gyilkosság vádja alól George Zimmermant, azt a sanfordi polgárőrt, aki tavaly februárban az utcán lelőtt egy fekete tinédzsert, a 17 éves Trayvon Martint. A demonstrációk többsége nyugodtan zajlott, a kivezényelt rohamrendőröknek csak Los Angelesben kellett oszlatniuk és lezárniuk néhány utcát a zavargásokig fajuló tiltakozás miatt.

Tüntetés Martinért a New York-i a Times Square-en
Hundreds of activists demand justice for Trayvon Martin after marching to Times Square from New York's Union Square July 14, 2013. U.S. President Barack Obama called for calm on Sunday after the acquittal of George Zimmerman in the shooting death of unarmed black teenager Trayvon Martin, as thousands of civil rights demonstrators turned out at rallies to condemn racial profiling. Zimmerman, cleared late on Saturday by a Florida jury of six women, still faces public outrage, a possible civil suit and demands for a federal investigation. REUTERS/Adrees Latif (UNITED STATES - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW TPX IMAGES OF THE DAY)

Martinnak igazságot követelnek a polgárjogi szervezetek is. Benjamin Jealous, az afroamerikaiak védelmére alakított NAACP elnöke vasárnap bejelentette, hogy az igazságügyi minisztériumhoz fordul szövetségi vizsgálatért az ügyben, amelyben ezután polgári per következhet Zimmerman ellen. Bár a szombaton felmentésével végződött perben a vád és a védelem is sietve hangsúlyozta, hogy rasszizmus nem játszhatott szerepet a gyilkosságban, hiszen Zimmerman félig latino, ennek ellentmond az a hangfelvétel, amely a polgárőr telefonhívását rögzítette. Zimmerman az utcán szúrta ki az esőben a kapucnit viselő Martint; amikor felhívta a rendőröket, „kibaszott suhancokról” beszélt, hozzátéve, hogy „ezek a seggfejek” mindent megúsznak. Bár az ügyelet megmondta neki, hogy ne kövesse Martint, mire a rendőrök megérkeztek a helyszínre, a fekete tinédzser már halott volt. Vallomásában Zimmerman azt állította, azért kellett lőnie, mert Martin rátámadt, leütötte és el akarta venni a fegyverét. Apja szerint a fia csak cukorkáért ugrott ki a boltba egy kosármeccs szünetében. Fegyver nem volt nála, a fejére húzott kapucnin kívül semmi nem volt, amiről valaki azt gyaníthatta volna, hogy rosszban sántikál.

Zimmerman rengeteg halálos fenyegetést kapott a gyilkosság után: ahogyan a bátyja, Robert a CBS-nek nyilatkozta, bár felmentették, élete ezután félelemben telik majd. Hogy mégse rettegjen annyira, a polgárőr valószínűleg visszakapja a gyilkos fegyvert, azt a 9 mm-es Keltecet, amellyel Martint tavaly február 26-án mellkason lőtte. A sanfordi hatóságok a fegyvert még nem adták ki, de az egyik ügyvédje, Mark O'Mara szerint Zimmermannak csak kérnie kell, hogy újra az övé legyen. A hat nőből álló esküdtszék egy nap gondolkodás után, szombaton döntött úgy, hogy Zimmerman önvédelemből ölt, nem bűnös a gyilkosság vádjában.

A faji előítéletekről és a fegyverviselési jogról újra hatalmas vitákat gerjesztő ügyben vasárnap maga Barack Obama is megszólalt, nyugalomra intve az amerikaiakat. „Tudom, hogy ez az ügy nagy indulatokat kelt, amelyek az ítélet fényében még magasabbra csaphatnak, de mi a törvények nemzete vagyunk, és az esküdtszék most kinyilvánította az akaratát” – mondta az elnök, akit tavaly sokan bírálták az egyik kijelentéséért, amely szerint Martin éppen úgy nézett ki, mintha az ő fia lenne.

Ami a polgári pert illeti, Jealous elmondta, hogy az NAACP mély megdöbbenéssel fogadta Zimmerman felmentésének a hírét. A polgárjogi szervezet vezetője állítólag már Eric Holder igazságügyi miniszter közeli munkatársaival is beszélt az ügyről, és reméli, hogy az FBI beszáll az ügybe. A szövetségiek tavaly nyáron indítottak egy saját vizsgálatot, amelyet újra lehetne melegíteni egy polgári per érdekében. Ezt ők döntik el – nyilatkozta Jealous a CNN-nek.

A felmentő ítélet után sokan attól féltek, hogy az Egyesült Államokon az 1992-es Los Angeles-i zavargásokhoz hasonló erőszakhullám söpör végig, de ebből egyelőre nem sok látszik. Azon kívül, hogy Los Angelesben oszlatni kellett, Oaklandben pedig betörtek néhány ablakot, más atrocitás még nem volt. Tüntettek Martin igazáért Miamiban és a gyilkosság helyszínén, Sanforban is: bár a szombati ítélethirdetésen nem voltak ott, erre Trayvon apja, Tracy és az anyja, Sybrina Fulton is elment.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.