Visszaindultak Kínából a mianmari menekültek

Kína délnyugati Jünnan tartományából ezrek kezdtek visszatelepülni hétfőtől Mianmar határának túloldalára, miután a helyi katonai kormányzat megnyugtatta Pekinget, hogy helyreállt a rend a térségben.

A China Daily a jünnani hatóságokra hivatkozó közlése szerint augusztus közepe óta 37 ezer menekült érkezett mianmari területről – köztük több ezer kínai állampolgár, akik a határ túloldalán tartanak fenn üzleteket, illetve kereskednek.

A szokatlan feszültség a mianmari–kínai határkörzetben augusztus 7től növekedett meg, amikor az egykori Burma katonai vezetése több tucat rendőrt küldött az északkeleti Kokangba, hivatalosan ellenőrizendő egy ottani fegyverjavító műhelyt azzal az indokkal, hogy kábítószerraktárt keresnek.

A Kokang központú Shan állam a Mianmar–Thaiföld–Laosz alkotta hírhedt kábítószer-háromszöghöz tartozik. Hagyományosan négy nagyobb helyi népcsoport adja a lakosok többségét a kínaiak mellett. Ezek az etnikai mozgalmak hozták létre a Mianmari Béke és Demokratikus Frontot, saját fegyveres alakulatot is fenntartva.

Évtizedek óta bizonyos függetlenséget élvezett Kokang, saját „hadserege” 1989ben – nyílt konfliktust követően – kötött fegyverszünetet a mianmari központi kormány fegyveres erejével, és azóta nemigen voltak jelentősebb összecsapások.

A China Daily által megszólaltatott szakértő szerint a központi kormányzat szeretné a kokangi „hadsereget” határellenőrzés feladatával beintegrálni a mianmari fegyveres erőkbe. A másik megfontolás a szakértő szerint az lehetett, hogy a központ biztosítani szeretné az ellenőrzést az etnikai népcsoportok felett a jövőre beígért, két évtized óta első általános választásokra.

A múlt hét elején fegyveres összecsapássá fajult a feszültség az odavezényelt mianmari hadsereg és a kokangi fegyveresek között, a junta állítása szerint 26 katona és nyolc lázadó vesztette életét. A harcok elől pedig tízezrek, köztük nagy számban kínai nemzetiségűek menekültek át a határ túloldalára.

A China Daily szerint több mint tízezer kínai üzletember és vendégmunkás keresi kenyerét Kokangban, ahol a boltok, éttermek 90 százaléka kínai kézben van. Peking először csak aggodalmát fejezte ki, ám miután „áttévedt” egy bomba a túloldalra (így Jünnan tartományban egy embert megölt, hármat pedig megsebesített), Kína már hivatalosan is felszólította a juntát „a határtérség biztonságának” helyreállítására és a kínai állampolgárok jogbiztonságának védelmére Minamarban. (A nemzetközileg elszigetelődött juntának pedig Peking az egyik fő szövetségese.)

A junta a hét végén jelentette be, hogy a többnapos fegyveres csatározást követően a rend helyreállt a körzetben”. S miután a Jünnan tartományba átmenekültek maguk is megnyugtató híreket hallottak, megindult a hazatérés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.